Историята в предаването тази събота от 18.00 ч. по NOVA

Тази събота, 10 ноември, в “Ничия земя” Елена Чопакова разказва една история за изнасилено глухонямо дете, която ще постави на изпитание човешкото у нас. 12-годишната Вики трябвало да може да чува и да говори като всяко дете, но е глухоняма по рождение. Виктория живее в пълна тишина и неразбиране на света такъв, какъвто ние го познаваме. Тя никога няма да чуе музика или човешки глас, нито да каже нещо толкова просто като "Обичам те". Виктория общува единствено с помощта на ръцете и израженията на лицето си, а не на езика на глухонемите, защото никой, никога не я е учил на него, въпреки че редовно ходела на училище в родния Лясковец. Виктория сега трябваше да бъде шестокласничка, но не е стъпвала в класната си стая от близо половин година. Виктория трябваше да бъде дете...  но вече е майка.

"Как е отекнало изнасилването в главата на това дете само можем да предполагаме. Тези, от които зависи истината да бъде разкрита, не пожелаха да говорят с нас. Но не ни отне почти никакви усилия да убедим посочения за изнасилвач да застане пред камерата ни.

Историята на Виктория е срамна, необичайна и заметена под килима. Тя фигурира в регионалните секции на два-три информационни сайта и в лаконично прессъобщение на великотърновската прокуратура с инициали и юридически термини. Толкова', коментира Чопакова.