Трикове за заспиване

Как да постигнем мечтаната нирвана

Колкото и да си мечтаем за хубав и дълбок сън, понякога това се оказва непостижима задача – дали поради прекалено много стрес или просто обстановката вкъщи не ви позволява да спите качествено (имате бебе например). Тогава на помощ идват различните хитрини и трикове, с чиято помощ можем да постигнем мечтаната нирвана. Ето няколко идеи и препоръки за това как да поддържаме добра хигиена на съня и да си почиваме адекватно на нуждите ни.

Като начало, разкарайте всички електронни устройства от стаята, в която спите. Това не е трик, а задължително условие за почивка. Синята светлина от екраните на таблети и телефони доказано пречи да релаксираме, напряга очите и мозъка и в дългосрочен план може да се окаже огромна спънка за съня.

Поддържайте режим на лягане, който не се различава драстично всяка вечер. Оптималният час за лягане е 23, но може и по-рано, ако ви се доспива – даже е препоръчително да си легнете, ако усетите, че леглото ви зове, вместо да стоите насила будни. Поддържането на режим помага на тялото да влезе в ритъм и да слуша биологичния си часовник, както и да стои в състояние на сън през цялата нощ. Разбира се, че понякога може да се наложи да останете до по-късно, но нека това не се превръща в навик. Имате нужда от 8-часов непробуден сън, за да сте здрави и във форма, и е добре да си го набавяте между 11 и 7, а не между 1 и 9.

Практикувайте някакви успокояващи ритуали преди заспиване. Четете книга, слушайте успокояваща музика, ако сте фенове на подкастите – изберете си някой, който ще ви релаксира и ще вкара мозъка ви в позиция на отпускане, а не на напрягане и мисли за работа, пари и несвършени задачи. Достатъчно е да напишете в Google relaxing podcasts и ще откриете много възможности! Факт е, че за да ги слушате, ще ви трябва устройство, но ако така или иначе не можете да заспите, по-добре да пробвате и това – слагате слушалките в ушите и се оставяте в ръцете на хора, които имат задачата да ви заведат към царството на сънищата максимално бързо.

Не поглъщайте огромни порции тежки храни точно преди лягане, но и не лягайте на празен стомах. Дайте си поне 1-2 часа преди да си легнете, за да минат храносмилателните процеси. Избягвайте стимулиращи храни, кофеин, твърде много шоколад и захар – те възбуждат нервната система, а това е последното, което искате, когато страдате от безсъние.

Направете оценка на спалнята си. Колко точки ще ѝ дадете за „пригодност“? Тиха ли е или в нея денонощно се чуват улични звучи – коли, камиони за боклук, лаещи кучета... Дразнещите звуци са един от най-големите врагове на съня, както и светлината. Човешкият мозък има нужда от тишина и тъмнина, за да релаксира – това е доказано отдавна, и е безсмислено вие да доказвате противното.

Ако половинката ви хърка безподобно или има навика да гледа сериали до 3 през нощта, то е много вероятно сънят ви да страда именно от това. Поговорете по въпроса с партньора си и установете правила в спалнята – тя наистина е свещена и такава трябва да си остане, защото там възстановявате силите си и се будите всяка сутрин отпочинали и готови да избутате всички задачи. Ако трябва, сменете дограмата, купете си тъмни завеси, тапи за уши и всякакви други приспособления, улесняващи покоя.

Въздухът в стаята е изключително важен за пълноценния сън. Всички крайности действат напрягащо вместо отпускащо – това се отнася както за прекалено студеният или прекалено топлият въздух, така и за прекалено влажният или сух. Купете си уред за измерване на влажността и температурата и спрямо показанията вземете мерки. Ако е прекалено сухо, купете си овлажнител или просто сложете върху гардероба или парното една купа с вода и две капки евкалипт и лавандула в нея – евкалиптът действа антисептично и помага за нормалното дишане, а лавандулата успокоява нервите. Имайте предвид, че когато заспите, тялото регулира температурата си и тя става малко по-ниска, отколкото е когато сте будни, така че не надувайте радиатора на 5, но и не спете на течение и студ. Оптималната температура за сън е 20-22 градуса.

Практикувайте техниката 4-7-8, популяризирана от американския учен д-р Андрю Уейл. Тя се състои от няколко елементарни стъпки, в които трябва да вдишвате и издишвате по  определен начин, който, според доктора, увеличава количествата кислород в кръвоносната система, забавя пулса и помага за отделянето на повече въглероден диоксид от дробовете.

Първата стъпка е да поставите върха на езика си от вътрешната страна на горната устна, точно зад предните зъби, и да го държите там през цялото време (един вид, „дръжте си езика зад зъбите“ в буквален смисъл). След това издишайте шумно през устата. Затворете устата и поемете бавно въздух през носа, броейки на ум до 4. Задръжте въздуха, броейки до 7. Издишайте шумно през устата, като броите до 8.

Повторете цялото упражнение общо 4 пъти.

Приятни сънища!

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.