Какво са сънищата?

Сънуваме поне 4 до 6 пъти на нощ

Сънищата, за щастие, не са пълнометражни филми, въпреки че понякога ни карат да се чувстваме като герои в такава продукция. И слава Богу, защото никога не биха взели нито една награда – само си представете филм, в който се разхождате голи по улицата, а след това впезапно падате от много, много високо, и все пак нищо ви няма, а долу ви чака отдавна умрялата ви баба и ви черпи с бонбони. Не е много привлекателно като сценарий, нали?

Сънищата обаче все пак имат някакъв смисъл и значение, колкото и да са абсурдни – от антични времена хората са се опитвали да гадаят бъдещето по тях, а някои и сега го правят. Знаменитият австрийски невролог и психолог Зигмунд Фройд е смятал сънищата за израз на потиснати сексуални желания, Карл Юнг ги е наричал „оформена енергия“, емоции и мисли, изразени от дълбокото подсъзнание и вкарани в образ от мозъка.

Факт е, че сънищата могат да бъдат наистина отражение на това, което ни се е случило през деня или нещо тотално сюрреалистично, което да ни остави с неприятно чувство или пък напротив – да се събудим окрилени и щастливи, без да знаем защо. Много често не помним въобще какво сме сънували и учените нямат обяснение защо това е така – може би сме програмирани да не помним сънищата, за да не ги бъркаме със спомените от истински събития. Освен това е трудно да ги помним заради факта, че по време на етапа на съня, известен като REM (бързо движение на очите), тялото ни буквално спира функциите в мозъка ни, които отговарят за създаване на спомени. Затова и помним само малка част от сънищата, които сме сънували преди да се събудим, когато определени мозъчни функции вече са включени наново.

Казано накратко, сънищата са истории и образи, които нашите мозъци произвеждат, докато спим и те могат да възникнат по всяко време, в което сме заспали. Според учените сънуваме поне 4 до 6 пъти на нощ. И въпреки че сънищата наглед са безсмислени и ненужни, има изследвания, доказващи, че те са всъщност много важни за здравето и благосъстоянието ни.

В едно (доста гадно) изследване учени са будели хора точно преди да изпаднат в етапа REM, и след това са установили, че въпросните са развили прекомерно усещане за напрежение, тревожност, депресия, трудност да се концентрират, липса на координация, увеличаване на теглото и тенденция да халюцинират. Така че – ето ви достатъчно добри причини сънищата да са важни!

Редно е да кажем нещо и за кошмарите и защо въобще те съществуват?

Лошите сънища са често срещани и при деца, и при възрастни, и най-често са предизвикани от стрес, някакъв конфликт, страх, преживяна травма, емоционални проблеми, медицински проблем, злоупотреба с вещества, болест. Ако отново и отново сънувате някакъв кошмар, не се паникьосвайте – просто подсъзнанието ви се опитва да ви каже нещо. Опитайте се да го чуете и разберете! А ако не ви се получава, идете на лекар или на психолог. И помнете, че колкото и тежък да е един кошмар, той не е истина и най-вероятно никога няма да ви се случи в реалния живот.

А за завършек – ето и няколко идеи за това как да помним сънищата си. Пробвайте, може и да проработят:

Спете непробудно! Да, звучи смешно да си го наредите и то да се случи, но ако успеете да направите съня си качествен и дълбок, без прекъсване, има големи шансове да можете да си спомните нещо от сънищата сутринта.

Събуждайте се без аларма, защото мозъкът ви се фокусира върху досадния звук и това го разсейва от сънищата

Напомнете си да запомните – просто си го кажете, ей така - „Тази нощ искам да запомня съня си!“. Преди да заспите си го кажете отново и го приемете насериозно, като задача.

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.