Освен чрез своите дигитални канали те помагат на тийнейджърите и на живо, провеждайки часове по здравно и сексуално образование в цялата страна

Финалистът в  най-голяма социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА 2014/2015, Loveguide е “Вдъхновение на годината” за 2018 година на традиционните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет, които бяха връчени на Международния ден за правата на човека – 10 декември.

Журито на “Човек на годината” 2018 отличи Loveguide за усилията за преодоляване на табуто за адекватно сексуално образование и насърчаването на младите хора да имат отговорно и информирано отношение както към себе си, така и към своите партньори. Чрез своя YouTube канал платформата за здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години достига всяка седмица до близо 25 хиляди момичета и момчета. През 2018 г. Loveguide стартира видеокампанията „Когато бях на 16, не знаех…“, в която популярни личности разказват как са се чувствали самите те на 16 и мотивират сегашните тийнейджъри да са по-уверени в себе си.

Освен чрез своите дигитални канали, Loveguide помага на тийнейджърите и на живо, провеждайки часове по здравно и сексуално образование в цялата страна. От старта си през 2015 до днес екипът се е срещнал с близо 5500 ученици от 5 до 12 клас в 45 училища в цяла България и е провел над 250 учебни часа по темите за промените в пубертета, любовта, връзките, секса, предпазване от нежелана бременност и превенция на сексуално насилие.

“Първо искам много да ви благодаря за съветите … Послушах ви и споделих с родителите си заедно отидохме в полицията и подадохме сигнал. От полицията веднага поеха случая. И всичко се разви чудесно.Много благодаря отново, че има хора като вас които помагат на нас  тийнейджърите и ни информират, защото за съжаление тия неща не ги учим в училище, а са много важни!!!! Това е щастливият завършек на историята на 14-годишно момиче, на което помогнахме това лято да не попадне в капана на сексуалното насилие и експлоатация.” разказват за работата си през 2018 година Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от Loveguide, които заедно с целия екип на платформата ежедневно отговарят на тинейджърски въпроси в социалните мрежи и им помагат да се справят с трудностите в пубертета, тормоза онлайн и в училище и всичко свързано със сексуалното здраве и интимните отношения.

Целта на Loveguide е да се пребори с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в Европа по сексуално предавани инфекции, тийнейджърски бременности и сексуално насилие. “Даваме полезни съвети на децата за това как да бъдат здрави и да познават телата си, как да изграждат искрени и пълноценни връзки, да отстояват границите си, да бъдат толерантни към различните и отговорни в отношенията си с околните,” разказват още Николета и Надя. “Вярваме, че разговорите по тези теми могат и трябва да започнат от най-ранна детска възраст и да се работи превантивно, а не да гасим пожари постфактум, когато децата вече имат изградени, често погрешни, представи от интернет, порното или (по-големи) приятели,” споделя екипът на Loveguide.

Loveguide е част от ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп.