Актрисата от хитовия български сериал в интервю за impressio.dir.bg

Новото откритие на българското кино Диана Димитрова е и художник и писател. Става популярна с ролята си на доктор Зорница Огнянова в сериала "Откраднат живот".

Родена е на 1 април 1990 г. в град Добрич. Отраснала е с баба си и дядо си в село Кайнарджа, област Силистра. Средното си образование получава в Силистра, където учи в паралелка с профил рисуване. На 15-16 годишна възраст решава, че ще се занимава с изобразително изкуство - кандидатства и е приета в Художествената академия, специалност Графика.

Диана се отказва още след първата година. Решава да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ. Но и там следват изпитания. Сменя трима преподаватели - Веселин Ранков, Здравко Митков и Атанас Атанасов, като след година прекъсване влиза в класа на проф. Атанасов и завършва през 2015 година.

Същата година актрисата играе в постановката "Посещението на старата дама" на режисьорката Диана Добрева. Има възможност да влезе веднага след завършването си в трупата на Театъра на армията, но отказва. По това време актрисата прави моноспектакъла "Въпреки всичко" по сценарий и режисура на Радослав Гизгинджиев, който играе две години и половина.

Диана участва и в чуждестранни продукции. В сериала на канала History Channel - "Спартак" изпълнява ролята на тракийска вещица, която накрая е разпъната на кръст. След тази роля продуцентите я забелязват и й дават друга - този път в продукцията "Eight days that made Rome". Там играе привидението, което преминава реката Рубикон.

Снима се в няколко епизода на сериала "Столичани в повече" и в холивудската продукция "Death race 4" с Дани Глоувър и Дани Трехо. Диана започва участието си в "Откраднат живот" в първи сезон с ролята на разюзданата сестра Мая, която е влюбена в доц. Захариев, изпълняван от Емил Марков.

Има роли в още български продукции, като "Дъвка за балончета" и "Дяволското гърло", чиято премиера предстои по NOVA. След тях, продуцентът Евтим Милошев я кани да участва в Четвърти сезон на "Откраднат живот", този път с друга, по-голяма роля - на уроложката Зорница Огнянова. Паралелно с него се снима в българския филм "Писма от Антарктида" с Ирмена Чичикова, чиято премиера също предстои.

През годините е правила няколко самостоятелни изложби. Автор на две детски книжки - "Влад" и "История за Малката вещица, Драконовото зайче и Асо купа", където нейни са и рисунките.

- "Прераждане или 28 сапунени мехура" се казваше последната ти изложба (бел. ред. отворена за посещения до 13 януари в столична галерия) Ти си на 28 години - какво е посланието ти, Диана?

- Като всеки човек, аз имам своите страхове и се опитвам да се боря със своите демони и ангели. За мен мехурите символизират единица време, всеки един, колкото и красив да е и да отразява всички цветове, има много кратък живот, и всеки момент може да се спука - сам, или при допира си с предмет в околната среда.

Аз не приемам смъртта като край. За мен смъртта е ново начало, нов път.

- Сериалът "Откраднат живот" те направи популярна. Преди д-р Огнянова обаче, ти играеш медицинската сестра Мая...

- Това беше точно няколко месеца след ролята ми в "Спартак", за която качих поне 4-5 килограма, за да изглеждам достоверна с мачетето в ръцете си и с къса коса - трябваше да бъда воин, не просто жена.

Тогава баба ми си отиде от много рядък рак на плеврата. На следващия ден след погребението, трябваше да бъда на снимки за "Откраднат живот" за сестра Мая в първи сезон.

Факт е, че сестра Мая ми е много по-интересен персонаж от д-р Зорница Огнянова. Тя не беше обикновената кучка, а наистина беше влюбена в доц. Захариев. Интересно щеше да ми бъде, докъде може да стигне тази жена. Но някои сцени в кабинета на доцента, са се сторили много скандални за хора, които са писали до Министерството на здравеопазването: "Как може?!" И сценаристите е трябвало да приключат с образа.

А на д-р Огнянова в последния засега сезон ѝ се случиха много крайни неща, за които съм изключително благодарна на сценаристите, за шанса да покажа някакви по-различни актьорски умения. А иначе аз обожавам персонажа на Йоана (Буковска - Давидова - б. ред.) - Виолета Захариева. Това е роля, за която аз съм си мечтала. За мен е много по-трудно да съм изключително блага, добра, влюбена в един, после в друг, в трети като д-р Огнянова.

Тези лутания в любовните взаимоотношения не са моето предизвикателство. Много наивна, винаги готова да помогне на целия свят. Скучно ми е. И по тази причина съм умолявала сценаристите още от 4 сезон: "Моля ви, измислете, вдъхновете се за нещо крайно за моя персонаж! Искам нещо, в което да мога да покажа актьорски възможности!" И така се появи епизодът с изнасилването...

- Струвало си е, защото наистина си много добра в него...

- Беше ми изключително трудно, защото много харесвам "изнасилвача си" Красимир Митов като партньор. Ние много се обичаме, харесваме се като хора. Той е от най-добрите млади български актьори. Красимир се раздаваше на 100 процента дори при моите близки планове, когото той не беше пред камерата. Не всички колеги го правят, пестят се, само маркират. А той беше истински партньор, което ми помогна страшно много.

- Предстои да започне още един сериал с твое участие по NOVA - "Дяволското гърло", каква е ролята ти?

- Не е главна, но ключова роля. Камелия, жена с проблеми. Много интересна роля, голямо предизвикателство за мен като актриса. Обичам да експериментирам със себе си в пълния смисъл. Не мога да издавам нищо от сюжета.

Цялото интервю на Диана Димитрова за Impressio.dir.bg може да прочетете ТУК

Повече новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.