Главният сценарист на хитовия български сериал "Откраднат живот" пред списание EVA

След края на шестия сезон на "Откраднат живот" и преди началото - след около два месеца - на седмия, разговаряме с главната сценаристка на сериала Христина Апостолова. След ранен брак, завършил с развод и след връзка с Димитър Рачков, от когото има син - Димитър Рачков младши, сега Христина е жената до (много е дразнещо това до, като че ли става дума за съседни места във влака), или много по-вярно е да кажем - жената с Евтим Милошев, продуцент на сериала и не само на този. Двамата имат син Петър.

Димитър, на 12, наричан още Димко в училище, който участваше в предишните сезони на "Откраднат живот", в последния липсваше, затова пък се появи брат му, на 7, който сам измисля името на героя си - Пепе. В училище е по-известен като Пешко Смешка Клеща, като последната част на прозвището е напълно необяснима за лица, по-възрастни от втори клас.

Христина, в сериала повечето връзки са много сложни, всъщност не се сещам за едно нормално семейство. Как ще се оправдаеш като главен сценарист?

Кой ще го гледа това нормално семейство? Хората искат рецепта за кризисни ситуации.

Като се замисля, и в действителността е така, все повече хора са в сложни връзки. Ти как се справи?

Сложно е, когато не носиш отговорност само за собствените си чувства, когато имаш деца и си отговорен и за тях. При мен... аз даже не мога да се сетя да е имало сътресения. Може би защото когато се разделихме с баща му, Митето беше по-малък. В артистичните среди единият обичайно липсва, защото е в театъра или на снимки. Децата са свикнали, че родителите работят и невинаги са заедно. Не е имало момент, в който се събираме и - виж сега, ние с баща ти ще се разделяме, ще имаш нов баща. Когато има лекота, нещата се наместват.

Къде се скри Димитър Младши, нямаше го в последния сезон?

Появиха се проблеми в училището, което беше минало малко на заден план, а той влиза и в по-трудна възраст. На границата на тийнейджърството е. Преценихме, че е добре да действаме по приоритети, и наблегнахме на ученето. Не го усеща като някакво отнемане. Той е страшен фен на Димо Алексиев, който също липсваше този сезон, и вижда, че в сериала едни хора идват, други излизат, че текучеството не е само при него. Разумно детенце е. Аз случих на деца. Много съм благодарна за тях... до момента, защото не знам какво ме чака.

Митко даваше ли съвети на брат си като стар актьор?

Даваше му съвети да си е погледнал сайта, да си е научил текста. Пешко бързо ги игнорира. Който е в супата, той знае какви са правилата. Сега двамата мечтаят да имат обща сцена в сериала и даже ми предлагат сценарий. Единият ще отиде в болницата да го преглеждат, на другия ще му е счупена ръката, там ще се засекат и ще си говорят.

В какви отношения са двамата братя?

В перфектни. Митето е по-голям с 5 г. и 5 дни. Има някои разлики заради възрастта. Митето излиза навън с тайфата от квартала и Пешко иска с тях. Понякога го пускам, защото знам, че единият от приятелите на Митето много се грижи за него, има жестока отговорност към Пешко. Пешко повече жали брат си. Състрадава му, когато се чете конско вкъщи. На мен, когато разбера, че Митко има родителска среща, ми се изправят косите, защото знам какво ще чуя - че има проблеми с концентрацията, иска да е център на вниманието. И като се прибера, се започва - Мите, така и така, в живота. И след един такъв разговор излизам от стаята, Пешо влиза и чувам как му казва: ох, бате, нищо, ще се оправят нещата, не се притеснявай. Много се обичат, държат един на друг, имат си тайни. Аз подкрепям това, защото смятам, че ги сплотява.

Целият материал може да прочетете в списание EVA. 

Повече новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.