Актрисата в интервю за вестник "Доктор"

Ернестина Шинова е дъщеря на писателя сатирик Чавдар Шинов, снаха на гениалния актьор Петър Слабаков и съпруга на режисьора бунтар Андрей Слабаков. Родена е на 2 юли в София. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Любомир Кабакчиев. По-късно специализира актьорско майсторство в Рим в "Belle Arti". Има няколко главни роли в италианското кино редом до актьори като Микеле Плачидо, както и пет години на модния подиум в Рим. Изиграла е много роли в театъра. Снима се в над 30 филма, сред които "Скъпа моя, скъпи мой", "Вагнер" и "Хиндемит", за който през 2009 г. получава "Златна роза" и награда за най-добра женска роля от Съюза на българските филмови дейци и Националния филмов център. През 2010 г. пожъна голям успех с ролята си на Деворина Селянска в хита "Мисия Лондон". Последното ѝ превъплъщение на големия екран е в ролята на естрадната легенда Леа Иванова в лентата "Пеещите обувки".

В култовия лекарски сериал на NOVA - "Откраднат живот", актрисата "влиза в кожата" на ортопеда и завеждащ Спешното отделение в болница "Св. Кирил" - д-р София Стаменова.

- Ернестина, често ли чуваш зад гърба си: "А, ето я д-р София Стаменова"?

- О, да, да. В таксита, по улици, в магазини. Къде ли не. И трябва да ти кажа, че вече така съм се сляла с образа, че отговарям на всички въпроси към д-р Стаменова.

- Д-р Стаменова не е от най-симпатичните за зрителите герои в сериала "Откраднат живот". За теб каква е?

- Това е може би един от най-сложните образи в сериала. Това е изключително труден, нестабилен характер на един силен човек, който такива неща е преживял, че вътрешно е счупен. И макар да е много силен като характер, просто не може да се събере. Всъщност, д-р Стаменова не е еднозначен характер. Тя е професионалист, добър човек, ще застане принципно винаги на страната на правилното. В същото време нейната собствена душевност е толкова емоционална и крехка, че спрямо себе си тя е най-жестока.

Може би няма друг персонаж в сериала, който да се самонаранява, осъзнавайки какво прави. Тя смята, че не заслужава любовта на двете си деца. Едното, което изгуби, другото, което е била принудена да остави. Тя наранява себе си, просто защото смята, че не заслужава нито любов, нито признание. Тя е затворен, тежък характер на много, много наранен човек, който продължава да наранява - за щастие, не другите, а самия себе си.

Това, с което много се гордея, е, че нашият сериал спечели лекарското уважение. Евтим Милошев миналата година получи приз за "Принос в утвърждаването на авторитета на лекарското съсловие" по време на първите годишни награди "Лекар на годината 2018", организирани от Столичната лекарска колегия на БЛС. Радвам се, че по някакъв начин имаме връзка със съсловието и то ни одобрява. Което значи, че правим нещо - да върнем уважението на хората към тази безкрайно важна и тежка професия.

- Какво откри самата ти за лекарската професия благодарение на тази роля?

- Аз разбрах за тази професия изключително много неща. Разбрах, че това не е професия, а мисия. Разбрах, че това е безкрайно себеотдаване. Но разберете, хора, те са страшно натоварени - и психически, и емоционално, по 24 часа. Защото ти не можеш да се съблечеш от съдбите на хората, които лекуваш. Ти не можеш да се измиеш от тях, не можеш да ги забравиш. Някъде в подсъзнанието ти те оставят драскотини. И колко сме груби понякога, когато не разбираме ангажираността на лекарите с нашите болки - на физическо, на психологическо на каквото и да е ниво. Ходим там и смятаме, че те са длъжни, длъжни, длъжни... Но те не са машини.

- Дъщеря ти Йоанна следва медицина...

- Да, остава ѝ още една година.

- Тя помага ли ти със съвети в изграждането на образа на д-р Стаменова?

- Да, помага ми. Особено много ми помага с терминология. Но има нещо друго. Аз виждам как очите й придобиват съвсем друг вид, как стават изучаващи, внимателни, съчувстващи. Когато вървим по улиците, казва: "Мамо, този човек има това, този човек това. Виж как върви тази жена, тя има еди-какво си заболяване". Разбираш ли? Просто очите й се променят. Проникват на други нива в човека, като скенер е, в същото време придобива умен, съчувстващ, внимателен поглед. Аз съм много емпатичен човек и винаги откривам добрите лекари. Вярвам, че Йоанна ще стане добър лекар.

Цялото интервю четете във вестник "Доктор". 

Повече новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а всички епизоди можете да видите само в NOVA PLAY.