Ще се промени ли моралът в света на киното след тазгодишната церемония по връчването на наградите?

Изминалата година беше дълга и страшна, годината на промянате в Холивуд. След обвиненията срещу Харви Уайнстийн в сексуален тормоз кутията на Пандора беше отворена. Жените говореха от сцената, а мъжете ги слушаха отдолу. В града на ангелите царува адът, където този сезон, освен отношенията между мъжете и жените, се намесиха и отношенията между белите и черните.

Именно поради тази причина критици допускат, че скоро може да приключи кариерата на Лиъм Нийсън. Той беше залят от критики, след като в интервю сподели как е реагирал, когато е научил, че негова близка е била изнасилена от цветнокож нападател.

НОЩТА НА „ОСКАРИТЕ”: С какво тази церемония ще остане в историята?

„Понякога нощем ходех умишлено в черните квартали, надявах се да ме атакуват, така че да имам повод за физическо насилие. Когато осъзнах, че съм завладян от този първобитен импулс, това ме разтърси из основи”, заяви преди седмици Нийсън. След което самият той нарече реакцията си „ужасна" и увери, че не е расист.

На мрачното минало принадлежат случаи като този с цветнокожата актриса Хети МакДаниел. През 1940 г. я печели статуетката за поддържаща роля за превъплъщението си в „Отнесени от вихъра”. Едва я допускат в залата. Но дори и тогава обаче я сегрегират на отделна маса.

И днес, темите, свързани с расовата или сексуална принадлежност са особено чувствителни за Холивуд. Така неотдавна се роди кампанията „Оскарите” са твърде бели”, след като сред номинираните две поредни години нямаше нито един цветнокож. А Академията полага всички усилия да докаже, че това не е нарочно.

Още за расизма и секс скандалите на „Оскарите” през годините гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК

КОЙ ФИЛМ, СПОРЕД ВАС, ЩЕ ГРАБНЕ "ОСКАР"? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК

Гледайте церемонията в изцяло обновено студио на NOVA. Заедно с Ива Софиянска-Божкова и Мон Дьо наградите, филмите и тоалетите ще коментират много актьори и режисьори. Интервюта ще видите с Асен Блатечки, Теодора Духовникова, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Велислав Павлов и Ирмена Чичикова и още много други. В студиото ще са и режисьорът на българското предложение за "Оскар" - "Вездесъщият" - Илиян Джевелеков, както и режисьорът на "Възвишение" Виктор Божинов, а шеф Виктор Ангелов ще представи специално холивудско меню.

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019 г., ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 г. след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA. Специалното студио започва в 22.45 ч. по NOVA и продължава от 23.30 ч. по KINO NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията поднася подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите "Оскар". Избери "Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.