Гледайте навръх 3-ти март веднага след централните новини

Вечерта на 3-ти март, веднага след централната емисия Новини, журналистът Николай Дойнов припомня причините за избухването на Освободителната война в "Темата на NOVA".

"Руско-турската война е добре позната - както от историческите изследвания, така и от литературните творби на някои от най-големите български поети и писатели. Това е голямо събитие за у нас и не само, това е голямо събитие за Европа в края на 19-и век. Решихме да не говорим за баталността на войната, а за причините", сподели Николай Дойнов в "Здравей, България". 

Киното също пресъздава баталните сцени на героизъм и саможертва във войната, върнала към живот българската държава. Но помним ли причините за нейното избухване и хората, приели българската кауза за своя? На националния ни празник си заслужава да поговорим отново за това“ – споделя още авторът на документалния филм.

За снимките Николай Дойнов и операторът Росен Илиев пътуват до Русия и Турция, за да се срещнат с наследниците на две емблематични личности, пряко свързани със събитията от 1878 година. В Москва те разговарят с Олга Чевская - правнучката на един от архитектите на Санстефанския мирен договор – граф Николай Игнатиев. А в Истанбул ги очаква среща с Рауф Версан - правнукът на командващия Централната османска армия Вейсел паша.

Не пропускайте да видите историята в "Темата на NOVA" на националния празник на България, веднага след Новините на NOVA.