Ивомира Пехливанова търси рецептата за вечна младост – тази неделя след централната емисия Новини на NOVA

Да откриеш това, което обичаш и да му се посветиш, независимо от възрастта. Има ли рецепта за вечна младост на духа? И ако има, къде да я търсим, предвид стряскащата прогноза за бъдещето - след 40 години всеки трети българин ще е над 65 години. На практика тези хора могат да отсъстват от обществото – заключени зад четири стени, но и да бъдат активни граждани, които учат, спортуват, пеят и мечтаят за бъдещето.

Възрастните хора у нас, достигащи 2 милиона, получават едни от най-ниските пенсии в Европа, а всеки трети е в риск от бедност. От Балканския институт по труда и социалната политика, съвместно със Световната банка стигат и до друг тревожен извод – западноевропейският възрастен човек на 70 години има функционални характеристики на сегашния 60-годишен човек. Докато българският възрастен човек на 60 години, прилича на 60-годишния човек отпреди 15 години. В България обикновено се говори предимно за доходите, но всъщност активното стареене включва много други неща – културен и социален живот, спортуване, участване в граждански и доброволчески инициативи.

На пръв поглед героите, с които ни срещат репортерът Ивомира Пехливанова и операторите Огнян Пенев и Севдалин Георгиев, са изключения. Реалността им обаче е същата като тази на стотици хиляди техни връстници.

Гледайте „Напук на времето“ в „Темата на NOVA“  в неделя , 7 април, след централната емисия новини.