Ще се инспектира как напредва строежът на основната пътна мрежа в евросъюза, състоянието й и дали се спазват сроковете

Европейската сметна палата ще прави проверка на финансирането на пътища по европроекти, включително и в България.

Ще се инспектира как напредва строежът на основната пътна мрежа в евросъюза, състоянието й и дали се спазват сроковете. Одиторите  ще трябва да установят дали отпуснатите средства осигуряват по-добра свързаност за гражданите.

Досега проверката е установила, че държавите от Централна и Източна Европа нямат добри връзки нито със западната част на континента, нито са свързани помежду си.

"Одитът на Европейската сметната палата относно изграждането на автомагистралите в България с европейски средства е регулярен, планов, не е по сигнал, извършва се в няколко страни членки на Европейския съюз". Това заяви в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Приоритетът на регионалното министерство – магистрали с европари

По думите на Нанков одитът не е на конкретните обекти, а по отношение сложността на изпълнението, в това дали са спазени сроковете за изграждането на автомагистрали и транспортна достъпност по деветте паневропейските транспортни коридора. "Говорим за Тракия - 150 км, изградени с европейски средства от правителството на Борисов 1 и 2, за "Марица" и "Струма". "Хемус" не е в паневропейски транспортен коридор, но ние имаме ангажимент и ще я построим. Темата за магистралите в устата на БСП звучи не просто неоснователно и смешно", каза още Нанков.

Той посочи още, че това е регулярен одит, с който се проверява не само конкретната страна членка, а и самата дейност на Европейската комисия - по отношение на ангажиментите, сроковете, които са заложени за изграждане на паневропейските транспортни коридори, "които ние не просто спазваме, в голямата степен и преизпълняваме като страна членка". Одитът ще трае до 2020 г. , посочи заместник-министърът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.