Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от „Без багаж“ разказват за боядисване с индиго в Япония тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Ай-зоме е японска традиция за получаването на японското синьо.

Индигото е прах, който се добива от сухите листа на тропическото растения. Индигофера е многогодишен широколистен храст. Растителното му местообитание са Хималаите. Обича умерения климат. Родът на индигото е многочислен и има повече от 300 вида. След изсушаване зелените листа стават тъмносини.

В началото на 1900 г. Япония имала десетки хиляди акра индиго. Днес насажденията са не повече от около 70 декара. Повечето от фермерите са в Токушима на Шикоку, най-малкият от четирите основни острова на страната. Някога този плодороден район се считал за богат. Индигото било толкова ценено, че през 18-ти век фермерите, които споделяли производствените си тайни с външни лица, били обезглавявани.

Тъмно синьото на индиговите багрила е един от най-известните естествени цветове в света. Боядисването с индиго е едно от най-старите в света, на най-малко 4000 години.Уникалният японски метод дава цвят, известен като "японско синьо".

Какво още ще научат за японския метод „японско синьо” пътешествениците от „Без багаж" в Япония?  Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.