Загубилият на финала на Hell’s Kitchen – Никола, споделя тайни от живота си в „Събуди се”

Той остана на второ място на финала и само на крачка от победата – отличникът Никола се изправи срещу  бунтарката Чилева в последния кулинарен двубой от Кухнята на Ада. Как се е озовал от кухнята на Гордън Рамзи в тази на Hell’s Kitchen, разказва Драгомир Танев.

Веселина Чилева е големият победител в Hell’s Kitchen 2019

„След финала си отдъхнах, бях много изтощен за тези три месеца. И въпреки че завърших на второ място, се чувствам доволен от себе си. Смятам, че показах много. Не съм загубил нищо. От шеф Ангелов научих, че ако искам нещо, трябва да дам 100% от себе си. И може би да вярвам малко повече в себе си. Hell’s Kitchen тества не само готварски умения. Там се тества и колко си устойчив в ситуация, в която не си изпадал до този момент. Как се справяш с емоциите си и успяваш да се фокусираш върху победата. В тези неща Чилева явно беше по-добра. Като личност Веселин беше моят фаворит.”, споделя Никола.

„Готварството ми беше интересно от малък. Чудех се майка ми какво готви, опитвах нещата, питах я защо едно нещо се получава по един начин, а друго – по друг. И малко по малко открих пътя си. Не съм учил за готвач. Мислех, че ще стана уеб дизайнер или нещо друго, свързано с компютри. Но кандидатстването ми се отложи с една година, вуйчо ми си отвори заведение и аз започнах там като сервитьор. Стана ми интересно какво правят хората в кухнята. Започнах да правя заготовки, след това издавах поръчки. После започнах да работя и в други ресторанти и се отказах от кандидатстването. Разбрах, че готвенето ми харесва много.”

Шеф Виктор Ангелов: Ако не бях готвач, щях да съм автомобилен състезател

„Семейството ми винаги ме е подкрепяло, но искаха да се запиша да уча някакво висше образование. Но мен просто не ме влечеше.”

Никола стига и до Лондон и то до кухнята на гуруто Гордън Рамзи. „ В един момент се замислих какво прави добрите готвачи толкова добри и започнах да чета биографии и лични истории на такива.”, споделя „доброто момче” от Кухнята на Ада. „И разбрах, че за да бъдеш от най-добрите, трябва да се учиш от най-добрите.”

Първоначално Никола работи на автомивка в Лондон. „Около три месеца ми отне да си направя СВ-то както трябва. Там стандартите са други. Но в един момент започнаха да ми се обаждат от ресторанти и започнах от работа. Пуснах си в СВ-то във всичките ресторанти на Гордън Рамзи” и чак след третия месец ми се обадиха от три от тях.  Отидох на пробни смени, най-много ми хареса в Петрумс и започнах работа там. Това ми беше сбъдната мечта.”

„Там се работи страшно много – пет дни в седмицата по 18 часа.  Хората, които са готвачи в такива ресторанти, нямат нито приятели, нито семейство. Общо взето си зарязват всичко единствено заради кухнята. Много готвачи в такива ресторанти на 27-30 години вече се отказват от такава професия, защото искат да имат и нещо друго в живота си. Разбрах, че не съм готов да се отдам до такава степен на готвенето и се върнах в България.”

Кой е личният кумир на Никола? Какво е научил от Гордън Рамзи? Защо се е записал в Hell’s Kitchen. И какво следва за него след шоуто? Отговорът на всички тези въпроси, можете да видите във видеото.