В студиото на „Събуди се“ гостува главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк

„Изключително спокойна съм за стабилността на банковата система като причините за това са няколко. Първата е, че се радваме на 6 години положителен икономически растеж. Банковият сектор е изключително регулиран, а клиентите все повече се ограмотяват финансово. По-любопитни са и задават повече въпроси, за да могат сами да изберат банковия продукт и да се доверят на банковия служител. Същевременно има още какво да се направи в посока финансовата култура на населението. В УниКредит Булбанк имаме около 30 доброволци, колеги, които заемат доста високи позиции в банката и доброволно участват в различни инициативи, насочени към подобряване на финансовата грамотност на младежи и подпомагане преквалификацията на майки, които се връщат обратно на работа“, разказа г-жа Петкова.

„През последните години потребителското кредитиране съществено расте. Динамиката на лихвите по депозитите ще изпревари тази на кредитите. Банките първо ще реагират в посока промяна – повишаване на депозитната база преди да прехвърлят същото върху банковите продукти“ допълни тя.

Живее ли българинът на кредит, става ли по-смел бизнесът в отношението си към кредитите, растат ли депозитите на гражданите и как ще се отрази на банковия сектор влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната в края на годината, гледайте във видеото на „Събуди се“.