Тази неделя си припомняме срещата на Надежда Узунова с главата на Римокатолическата църква

Наричат го папата на хората. Той е различното лице на традиционната религия. Първият папа с името Франциск, първият от Новия свят, първият, който си направи селфи и вкара модерните комуникации в работата си. Той е като рок звезда – бил е на корицата на „Ролинг Стоунс” и има музикален албум с църковни, латино и рок парчета. 

Но кой е човекът зад публичния образ? Опит да разкрият това правят журналистът Надежда Узунова и операторът Георги Георгиев, като изграждат един цялостен портрет на главата на Римокатолическата църква.

Само в „Темата на NOVA“ говорят личните охранители на Франциск, епископът, който разследва аферите на Банка Ватикана и кардинал от конклава, който носи православен кръст...

„Радваме се, че успяхме да снимаме хората от най-близкото обкръжение на папата. Някои от тях го познават от преди да стане глава на Римокатолическата църква и разказват истински истории с него, които българските зрители никога не са чували. Изграждат пълнокръвен и човешки образ на Светия отец. В „Темата на NOVA” ще видите на какво се радва и кога плаче, както и много за промените, които прави в църквата. Ще стане ясно и защо казва, че е закърмен с българско мляко“ – коментира репортерът Надежда Узунова в „Здравей, България“. 

Папа Франциск е различен. Доказват го не само нетрадиционните му изяви, които често намират място в медиите и далеч надхвърлят протоколното общуване, но и неговата биография. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнадесети са професори по теология. За разлика от тях Франциск е завършил химически техникум, бил е охранител в нощен клуб и учител по литература. На младини е имал годеница, с която обичал да танцува танго.

Може би бурната младост на 82-годишния понтиф е едно от обясненията за сегашните му либерални възгледи по теми табу като жени в църквата, разводи и хомосексуалност. Той е отворен за диалог с всички – с представителите на други религии и дори атеистите. Затова не е чудно, че е натоварен с надеждата да превърне църквата в институция, която отговоря на духовните нужди на хората в 21 век.

Дали може да се справи с тази трудна задача? Гледайте „Различният папа” в „Темата на NOVA” - тази неделя, след централната емисия новини.