Вижте какво сподели тя в откровено интервю пред Ива Софиянска-Божкова

Илиана Коджабашева е една от най-активно играещите актриси на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Зрителите на NOVA я познават добре и от сериала „Пътят на честта“, но тя е известна с това, че не обича да застава в светлината на прожекторите. „Не съм от хората, които обичат да говорят за себе си, но съм добър слушател", споделя талантливата актриса.

За сценичната треска

„Все още преди да изляза на сцена се притеснявам. Заради това огромно притеснение в един момент дори актьорския ми път беше под въпрос. Успях да се справя със сценичната треска, но това не означава, че не се появява отново. Понякога съм се борила с нея като гледам футболни мачове. Имаме привилегията в гримьорната на Народния театър да има телевизор и си признавам, че първите години гледах доста футбол. Това ме успокояваше преди спектакъл.“

За сбъднатата театрална мечта

„Всичко започна с Мариус Куркински и срещите ми с неговите моноспектакли. Мисля, че това беше светлият момент на прозрение, че ще се занимавам с тази професия. Отне ми 20 години от това да му бъда просто до фен до това да застана рамо до рамо с него на сцената. Никога не съм вярвала, че ще работя с хора като него, Сашо Москов, Теди Москов. Че в рамките на две години ще репетирам толкова интензивно, че да сбъдна мечтата си да работя с всички големи български режисьори."

За ролята в „Пътят на честта“

„Явих се на видео кастинг за ролята на Люба. Реших да рискувам и изобщо не съжалявам. Ролята ми в сериала, на човек, който помага, е близко да мен самата. В живота съм помагала на хора, които са имали нужда от подслон. Дори последният път не познавах момичето, което приютих. Беше приятелка на моя приятелка, която се беше разделила със съпруга си. Родителите ми тогава ме укориха, че прекалявам. Но според мен подслон и храна не се отказват, както и добра дума. Лесно влязох в ролята на Люба – с нея много си приличаме. Животът е много напрегнат и понякога виждаш, че една добра дума или възможността просто да предложиш присъствието си, да прегърнеш някого, може да донесе само повече любов. Мисля, че всички трябва да бъдем такива“, призовава Илиана.

Коя е най-вълнуващата роля, която е изиграла, къде се чувства по-добре – на сцената на театъра или пред камерите, какво мислят родителите й за участието й в „Пътят на честта“, много интересни истории от детството и на кои семейни ценности Илиана се уповава в живота си, гледайте във видеото на „Събуди се“.