Гледайте предаването в събота от 18.00 ч. по NOVA

Ден след Деня на будителите в „Ничия земя“ Даниела Тренчева разказва история за една особено ценна пушка, расото на Васил Левски и за преданията и предаността към пушките и пистолетите, които се пазят, но не за да стрелят, а за да бранят някой да не убие историята. Доцент Георги Маринов-Полковникът, наследник на баба Парашкева, която е пазила касата на революционния комитет с пушката на Левски, е пазител на традициите. Заедно с оръжия от Освобождението и Втората световна война, той пази и пушката на Левски и  може би е и сред хората у нас, а и в световен мащаб, които знаят най-много за арсенала, неговата история и притежателите му.

„Това предаване не е само за мъже. Идеята за убиване е власт, но идеята да притежаваш в ръцете си решаването на животи и да не го постигаш с арсенал е по-голямата власт.

Факт е, че школите за мъжество, общите манерки и изпитанията днес значат нещо друго. Друго символизират и оръжията – старите разбирания за защитата на дома и семейството, ловуване и своеобразно обявяване срещу политиците вече са се превърнали в показна смъртоносна демонстрация на мъжка ревност, ловуване по светофарите и своеобразно пиянско обявяване срещу плейлистата в дискотеките.“

Гледайте „Ничия земя“ в събота от 18.00 ч. по NOVA