За спасението и стигмите в Световния ден за борбата със СПИН след централната емисия Новини тази неделя

Наркозависимите – те често остават невидими за обществото. Проблемът става видим, едва когато почука на вратата ни и замитането му под килима вече не е решение. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Наталия Герджикова и операторът Севдалин Шилигаров разказват истории за спасените и за тези, които искат да бъдат спасени. За тях трябва да се говори не само в Световния ден за борба със СПИН.

В САЩ метадонът се прилага от средата на 60-те години като средство за лечение. В България – през 95-та отваря врати първата такава държавна програма. И така вече десетилетия медикаментът се прилага като "златен стандарт" за лечение на наркозависими, но винаги доброволно и с помощта на психолози и социални работници. Има ли достатъчно места в метадоновите програми, какви са правилата и можеш ли да си купиш метадон на черно - Темата на NOVA търси отговорите.

На 2500 км от София, в Париж центровете за лечение на зависимости предлагат бърз прием, като дори не изисква наличие на документ за самоличност или здравно осигуряване. Кореспондентът ни Петя Желева разказва, че през 2016 година в Париж дори е отворена първата зала за консумация на дрога при минимален риск и контролирани условия.

В България сме далеч от тази либералност. След преместването на метадоновия център в Младост в София, жителите на квартала излизат на протест – от страх. Хората се притесняват за децата си. Как и къде да се лекуват наркозависимите - въпросът няма еднозначен отговор. Ще бъде ли решен проблемът с преместването на центъра?

Гледайте „Доза метадон“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 1 декември, веднага след централната емисия новини.