В събитието се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

„Пукльовците“ – един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп ПРОМЯНАТА, организира първия си турнир, в които отбори от различни училища сравняват силите си по математика и екипна работа. Той се проведе на 18.12, в 120 ОУ „Георги Сава Раковски“. Официален гост на събитието бе министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, който игра редом с децата и изпробва дигиталните образователни игри от ново поколение. Уникалното при тях е, че учениците играят в отбори и трябва да си сътрудничат, за да напредват. Така се учат на екипна работа. В същото време децата упражняват учебния материал от 1-ви до 4-ти клас, а историята на игрите повишава тяхната чувствителност към различни екологични проблеми. Повече информация за „Пукльовците“ може да намерите на https://thepoppals.com/.

В турнира участие взеха девет отбора от девет столични училища. Първо отборите бяха разпределени в квалификационни групи, а след това, в зависимост от резултата, продължиха в 3 различни лиги. В професионалната лига победител стана отборът на 120 ОУ „Г. С. Раковски“, в аматьорската лига – отборът на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и в любителската лига – отборът на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“. Всички отбори си тръгнаха с награди.

Следващият турнир ще бъде отново в София и ще се проведе на 24.01 от 14:00ч. в 145 ОУ „Симеон Радев“. Официален гост на събитието ще бъде българският еврокомисар Мария Габриел. Участието е напълно безплатно, но всяко училище може да бъде представено само от 1 отбор от 6 ученици в 4-ти клас. Записването става онлайн на https://thepoppals.com/tournament/

Зад „Пукльовците“ стоят Ива Груева и Ставрос Ставру. Те създават първия прототип на игрите като подарък за Коледа на сина на Ставрос. Целта им е да направят дигитална образователна игра, която вместо да отдалечава децата едно от друго, напротив, да насърчава директното общуване между тях и това да работят заедно, в екип. В последствие те попадат на проучването на PISA от 2015г., което показва, че близо половината от българските ученици на възраст 15 – 16 години нямат дори базови умения за работа в екип. Обратните връзки от учителите и педагозите, с които работят, също потвърждават това. Така, Ива и Ставрос сформират екип от учители, психолози и педагози и създават „Пукльовците“ – образователни игри от ново поколение, които помагат на учителя да развива уменията за работа в екип на своите ученици и да подобри климата в своя клас.

Една от стъпките към промяната, която Пукльовците целят, е повишаване на чувствителността на обществото към проблема с липсата на умения за работа в екип у българските деца, както и създаване на просоциални нагласи на загриженост към другите и към света. Ето защо те провеждат различни инициативи като най-съществената от тях са „Турнирите на Пукльовците“, която стартира имено сега. Това са уникални за България училищни турнири, в които отбори от различни училища премерват силите си по математика и български език, работейки в екип. Участието е напълно безплатно и всички накрая получават награди. Разбира се най-голямата награда е това децата да бъдат част от нещо по-голямо от тях самите и да споделят победата с някой друг.