Как юридическият съветник на английската кралица разказва за българските си корени, вижте тази неделя, след централната емисия Новини

Броени дни преди настъпването на новата година, журналистът Надежда Узунова и операторът Росен Илиев ще подарят на зрителите една необикновена история, разказана за първи път в телевизионен ефир. 

Съдбата на англичанина Джон Бризби е свързана с Троян и с историята на два големи възрожденски рода от Българското възраждане. Животът му е белязан от семейните традиции за благотворителност, специално отношение към образованието и искрена любов към България.

Джон Бризби е роден в елита на Лондон и съветва кралица Елизабет по правни въпроси. Но с истински плам разказва за българския си произход. Той е правнук на Тодор Бурмов – първият министър-председател на Княжество България, избран от княз Батенберг. А другият му прадядо е Константин Хаджикалчев – предприемчив търговец и щедър дарител от Възрожденската епоха, но и изтъкнат политик, който убеждава Фердинанд да заеме българския престол.

Повече от 100 години по-късно Джон Бризби продължава делото на предците си – спасява една изгубена България и иска паметта за нея да пребъде. Бризби не просто реставрира старите къщи в някогашното родно село на прадядо си, сега това е махалата Баба Стана, близо до Орешака. Бризби поправя и училището, също строено навремето от неговия прадядо. Правнукът организира "зелено училище" всяко лято и се радва, че заедно с децата е върнал духа на надеждата в Баба Стана. А, заедно със съпругата си Клеър, построяват и параклис в забравената планинска махала.

Какво още прави Бризби днес? Раздава стипендии на талантливи деца, свири на пиано и харесва "Хубава си, моя горо". Не търси благодарност и все пак в Троян наричат отличниците си на него – “бризбита”. Нима има по-голяма признателност от тази да наричат с твоето име надеждите за по-добро бъдеще?

Гледайте „Лорд Бризби от Троян“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 29 декември, веднага след централната емисия новини.