Как се е променила образователната система у нас, вижте тази неделя след централната емисия новини

Тази седмица, на празника на славянската писменост, просвета и култура, в „Темата на NOVA“ авторът Ани Салич и операторът Росен Илиев разказват за дългия път, който извървява българското образование у нас от времето на килийните училища до днешни дни, когато се налага децата да се обучават онлайн.

От 15-ти до 18-ти век децата учат предимно в черкви и манастири, като до средата на 18-ти век в България има над 100 килийни училища. Последвалите промени в обществените прослойки обуславят нуждата от поява на елино-българските, класните, взаимните и девическите училища. Така Освобождението сварва България с 1500 училища и нужда от реформа в структурата на просветата, като през 1880 г. е създаден първият закон за образованието. Как да се преподава се питат и следващите български правителства, които експериментират с нови учебни програми.

През 20-ти век следват трудни времена с войни и комунистически режим, като за пореден път устройството на образованието и учебния материал се променят. Въпреки обстоятелствата, то остава важна част от развитието и бъдещето на поколенията. В днешни дни световната пандемия от COVID-19 налага обучението на учениците да премине онлайн, което за пореден път поставя образованието пред изпитание, но и доказва способността за бърза и успешна адаптивност на системата.  

Гледайте „От килийното училище до днес“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 24 май, веднага след централната емисия новини.