За силата на българските лечебни растения, вижте тази неделя след централната емисия новини

България се нарежда на трето място по многообразие на билки в света. Маслата у нас са поне 40-50 на брой, а сме познати предимно с розите и лавандулата. Само 10% от тоновете добити лечебни растения се преработват в чай или български лечебни продукти – всичко останало се изнася в чужбина. Ако бъдат развити, билковите резервати заедно с планинския въздух и природа, родината ни има реален потенциал да се превърне в лечебницата на Европа.

Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Ани Салич ще пренесе зрителите в магичния свят на билките и тяхната лечебна сила броени дни преди Еньовден. Според народните предания, лековитите растения се родили в битка между доброто и злото.

И без значение дали ще се лекува атопичен дерматит, мигрена или зачервено гърло, билките се берат в определено време на годината, когато са узрели, а най-лековити са преди изгрев на Еньовден. С тях, както преди векове, така и днес бабите правят целебни чайове и отвари. Продължават ли да намират широко приложение и какво лекува с тях модерният човек? Имат ли място и в традиционната медицина? 

Гледайте „За всяка болка има билка“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 21 юни, веднага след централната емисия новини.