Гледайте „Ялда, нощ за прошка“ и „Прати ме в облаците“

Тази вечер от 18.00 ч. в Дома на киното публиката в София има уникален и единствен #ШАНС да види филма, удостоен с голямата награда за международна драма на филмовия фестивал в "СЪНДАНС" 2020. Това е „Ялда, нощ за прошка“ на иранския режисьор Масуд Бакши, заснет от българския оператор Юлиан Атанасов. Копродукцията между Иран, Франция, Германия, Швейцария и Люксембург разказва за премеждията на една млада жена, обвинена в убийството на собствения си съпруг. След произнасянето на смъртната присъда, в нощта за прошка, властите я включват на живо в телевизионно предаване, за да може единственото дете на съпруга й да прости нейното престъпление, но се случват неочаквани събития и двете жени са поставени пред сериозен избор...

София Филм Фест: акцентите на 28 юни

Тази вечер от 20.30 ч. в Дома на киното ще бъдат представени още пет филма от 13-те селектирани заглавия
в Конкурса за български късометражен филм на 24-тия София Филм Фест. Това са:

„Майка“, режисьор Ивайло Минов
„Тупик“, режисьор Олга Колева
„Да се срещнем вчера“, режисьор Ива Токмакчиева
„Нина“, режисьор Христо Симеонов
„Motherland“, режисьор Кристина Спасовска.

Селекционната комисия в състав Катерина Ламбринова (киновед), Станислав Тодоров-Роги (режисьор) и Пенчо Кунчев (режисьорът, носител на Наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за 2019 година) избраха 13-те филма, които ще се състезават за наградата през 2020 г. Тя е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги, и е осигурена от "Доли Медия Студио", като се връчва на режисьора на филма-победител.

Днес ще бъде представен и китайския филм „Прати ме в облаците“ на Конкон Тен, който може
да бъде гледан само ОНЛАЙН. След като се разболява от рак на яйчниците, безкомпромисната журналистка Нан Шен решава бързо да натрупа състояние и да се отдаде на бурен секс, преди скъпата операция да притъпи сетивата ѝ. За да напише биографията на известен бизнесмен, тя се оттегля в мъглива планина, където като на сън ще преживее поредица от неочаквани случки... Не пропускайте „Прати ме в облаците“ само до 19 юли!

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма ОНЛАЙН.