Как се приспособява туризмът на родното Черноморие по време на пандемия – тази неделя след централната емисия новини

Вирусът COVID-19 изправи пред невиждано предизвикателство редица отрасли, застрашавайки много бизнеси от фалит, а едно от най-засегнатите звена беше и продължава да бъде туризмът. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Георги Георгиев и операторът Димитър Василев се отправят към родното Черноморие, за да разберат при какви мерки, цени и тенденции почиват туристите у нас в едно по-различно лято.

Обиколката започва от северната част на Черно море, преминава през големите ни морски градове и стига до юг в търсене на отговор на едни от най-важните въпроси за сигурността на гостите – как се дезинфекцират стаите, подготвени ли са къщите за гости, хотелите, плажовете и къмпингите за спазване на социална дистанция и възможна ли е „ол инклузив“ концепцията по време на здравна криза.

Туризмът беше принуден да измисли начин за светкавично приспособяване в трудната ситуация, за да издържи на кризата и да предложи перфектната ваканция. Браншът обещава безопасност, строги мерки и категорична гаранция, че летовниците ще получат сигурна почивка. А собствениците на нощни заведения се надяват „спокойното“ да не бъде „новото“ море, за да спасят бизнесите си. Как ще премине лятото и колко време ще бъде необходимо, за да се изправи обратно на крака туризмът?

Гледайте „(Без)опасно лято“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 19 юли, веднага след централната емисия новини.