Как родината ни става част от магическата вселена – вижте тази неделя след централната емисия новини

Магията – бягство към една различна реалност. Вселена, в която всичко е възможно, а в нея – светът на Хари Потър. Литературният феномен се нарежда сред най-четените книги за всички времена, а нашата страна също играе роля в страниците му. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Лилия Мустакова и операторът Мартин Младенов разказват за връзката на България със света на магията.

„Темата на NOVA“: Празна планета

Историята на Хари Потър започва при пътуване във влака на самотната майка Джоан Роулинг, която се издържа от социални помощи. Следват много откази от издатели докато през лятото на 1997 г. романът за приключенията на младия магьосник е издаден и променя света на литературата. Само три години по-късно феновете тръпнат в очакване на четвъртата книга –  „Хари Потър и Огненият бокал“, където с националния отбор по куидич и търсача Виктор Крум се появява българската следа, която ще остане завинаги в историята на бестселъра.

„Между два свята“ в „Темата на NOVA“

Какво вдъхновява Джоан Роулинг да включи България в своята книга и на какво се дължи успехът на литературния феномен сред малките и порасналите деца вече над 20 години?  Защото, както самата Джоан Роулинг припомня – независимо дали ще се обърнете към страниците или към екрана, училището за магия и вълшебство Хогуортс винаги ще бъде там, за да ви посрещне у дома…

Гледайте „Българската следа в Хари Потър“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 9 август, веднага след централната емисия новини.