Вдъхновяващата история на Атанас Буров – тази неделя след централната емисия новини

Основоположник на модерната европейска политика у нас, създател на идеята за буржоазната демокрация – един силен мъж, който е изживял всеки един свой ден с мисълта за България. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Ани Салич и операторът Росен Илиев разказват вдъхновяващата история на Атанас Буров.

Той е роден през 1875 г. в Горна Оряховица и е потомък на един от най-крупните български търговци по това време. Атанас Буров завършва Сорбоната и въпреки че има богато наследство и обещаващо бъдеще в областта на финансите, се захваща и с политика – още от ранна възраст се включва в дейността на народната партия и взима политически решения с желязна ръка.  

Опитът на политик Буров трупа по времето на три национални катастрофи – той е министър на търговията и индустрията в няколко правителства, реформира кредитната система на България и прави непрекъснати опити за обединение на десните партии срещу комунисти и земеделци. Докато оглавява различните министерства, Атанас Буров помага на обеднялата държава и с капиталите на семейството си, като привлича и чуждестранни инвеститори.

Близък до народа, без да разбере, Буров се оказва негов враг и то само заради една седмица служба  в правителството на Муравиев. Когато на 9 септември е извършен преврат от Отечествения фронт, властта в България се сменя. Съдбата на Буров също се променя рязко. А мечтата му да види справедлива и просперираща България не се сбъдва… той свършва дните си като затворник. 

Има ли нещо общо политиката и България от онези трудни и бедни години с политиката и България днес и какво казва Атанас Буров в последното си интервю пред Михаил Топалов Памукчиев?

Гледайте „Разговори с Буров“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 27 септември, веднага след централната емисия новини.