Какво се крие зад даряването на ценната суровина, тази неделя след централната емисия новини

На всеки две секунди някой някъде по света има нужда от лечение с кръв, а за мнозина набавянето ѝ е предизвикателство. Тя е навсякъде, но в същото време липсва. Статистиката показва, че oт десет души, които биха могли да дарят – само един действително ще го направи и с част от себе си ще получи шанса да помогне на други трима.

Къде започва пътят на кръвта и кои са хората, които всеки ден спасяват животи? Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Румен Бахов и операторът Севдалин Шилигаров ще покажат на зрителите какво се случва там, където висококвалифицирани специалисти преработват най-важната суровина за спасяване на човешки животи 365 дни в годината.

При пътна злополука, производствена авария или друго бедствие, във всяка една болница по спешност постъпват ранени хора, които имат нужда от преливане на кръв. Тази неделя зрителите на NOVA за първи ще надникнат зад стените на един от най-големите центрове за трансфузионна хематология, който гарантира лечението с кръв и кръвни продукти на една пета от населението на България. В какво се изразяват стъпките по кръводаряване и как дарената кръв намира пътя си до нуждаещия се пациент?

Гледайте „Пътят на кръвта“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 4 октомври, веднага след централната емисия новини.