Авторът Илияна Шишкова разказва какво е станеш майка, докато си в затвора

Седмица преди осми март, репортерът Илияна Шишкова и операторът Мартин Младенов влязоха в Сливенския затвор, за да поговорят с лишените от свобода за майчинството, грешките и прошката. Виновни ли са децата за греховете на родителите си и какво е да си роден зад решетките? Отговорите търси екипът на NOVA в „Майки“ тази неделя.

С днешна дата 181 жени се намират в Сливенския затвор. През изминалата година родените бебета там са две. А част от майките попадат зад решетките на единствения у нас женски затвор не за първи път, въпреки крехката си възраст и раждат, докато излежават присъдите си. Те обаче са лишени от възможността да видят как рожбите им прохождат и произнасят първите си думи - по закон децата остават при майките си до навършване на една година.

Да родиш в затвора е трудно, въпреки че за бременните жени се полагат специални грижи – осигуряват им подходяща храна и медицинско наблюдение. А бебетата проплакват за първи път в болницата в Сливен. Героините в „Темата на NOVA“ твърдят, че осъзнават грешките си и вярват, че могат да предпазят децата си да не тръгнат по техния път. За какво мечтаят лишените от свобода майки и има ли значение мястото на раждане за бъдещото развитие на човека, гледайте тази неделя.

Не пропускайте “Майки” в “Темата на NOVA” на 28 февруари, веднага след централната емисия новини.