Продуцентът и водещ на Новините на NOVA ще бъде жури в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg

Доказан професионалист с ярък професионален почерк, Методи Владимиров отразява едни от най-горещите събития на световната сцена. Като специален пратеник е следил протестите в Румъния и Македония, бежанската криза в Гърция, анексирането на Крим, терористичните атентати на стария континент, опита за държавен преврат в Турция, както и редица природни бедствията, пред които се изправя Европа през годините. В ежедневната си работа Методи следи теми, свързани с финансите на българите, енергетиката и икономиката. Присъединява се към екипа на NOVA през 2017 г. Преди това е част от екипа на две от националите телевизии. 

Като човек, който ежедневно следи информационния поток професионално – как да познаем добрата журналистика в морето от информация?

Добрата журналистика винаги се отличава - ярко, различно и дори странно. Истината е, че това я прави качествена. Журналистика, която отговаря на основни принципи като обективност, достоверност, задълбочена проверка на информацията и качество на материала. Важна роля играе и любопитството на журналистите - желанието да научиш и прочетеш всичко по темата, за да може да направиш най-добрия репортаж. Може би морето от информация също помага на качествената журналистическа "капка" да се отличи рано или късно.

Кой беше последният журналистически материал, който направи впечатление според теб?

Примерите са много. Мога да откроя редица материали както от големите телевизии, така и от различни сайтове и платформи. По-скоро ще кажа, че през последните години ме впечатляват човешките истории. Лекарят, който казва "Дишай". Жената, която живее в чужбина. Децата, които ни учат на всичко. Българите, които покоряват света.

Помниш ли своето начало в журналистиката?

Винаги ще го помня! В интерес на истината, аз помня всяка една история, която съм разказвал. Помня всяко място, на което съм бил, но началото беше епично! Вълнение, притеснение, стрес, сърцебиене, буца в гърлото. Имаше от всичко! Никога няма да забравя - малкото момче в големия нюзрум. Помня и всички колеги, от които се учех и които са ми помагали през годините. Щастлив съм, че сега аз мога да съм в ролята на този, който помага на новите колеги, които влизат в професията. В екипа на NOVA, например, има редица утвърдени и доказани имена, които всеки ден споделят опита си. Именно това е най-ценното в нашата професия – да има от кого да се учиш. Да има авторитети в гилдията.

Какво дава и какво взема тази професия?

Тази професия дава всичко! Разбира се, нека сме реалисти. Всеки от нас трябва да е готов да плати цената – безсъние, умора, непрестанни усилия, защото както ми казаха още в началото: „Добър си толкова, колкото е добър последният ти материал.“ Плюсове мога да изброявам много! Заслужава си, когато преживяваш безценни моменти и срещи, с които малко хора могат да се похвалят. Заслужава си, когато се сетя за срещата с папа Франциск и думите: „Винаги мъничко шумете“. Няма да забравя и Тео, който ми каза, че „може да се помага само с мир“. Думи на 10-годишно дете, което наблюдава атаката срещу Капитолия в Съединените щати. И още много, много разговори, срещи и хора, които се случват заради тази професия.

Има ли млада гвардия журналисти, които дават надежда за добрата журналистика занапред?

На първо място не мисля, че надеждата е изгубена. Колкото до младата гвардия - има я! Сигурен съм. Има я и тя е различна, необременена, нестандартна, за нея няма граници. Важно е обаче да се спазват стандартите и да се осъзнае, че принципите в журналистиката не са въпрос на мода. Истината е, че това е и основният урок, който всеки от нас се старае да предаде на стажантите, които често идват в телевизията. На тях винаги им е много интересно как се изгражда цялостен репортаж, как се търсят гледните точки и къде е балансът между обективното и интересното разказване на една история. Отговорът е един: "Спазвайте принципите и бъдете обективни!"

Често говорим и за израстването в кариерата. За мен най-важното нещо за добрия журналист, е да мине през всички стъпала на работата. Щастлив съм, че имам тази възможност и вярвам, че няма как да си добър водещ или продуцент, ако не си бил репортер на терен.

Винаги, но особено напоследък, журналистиката е била обект на коментари от хора извън нея – обективна ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е? Трудно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и как успявате да го правите в NOVA?

Винаги ще има коментари. Това е част от професията. Преди време ни учеха, че сме си свършили добре работата, ако след нашия материал има недоволни хора. Огромното изпитание е „хигиената“. Залива ни огромно количество информация, която трябва да бъде отсята. Изпитана рецепта няма. Мое лично правило е никога да не прекрачвам личните си граници.

Има ли начин да се справим с фалшивите новини, които ни заливат и какъв е?

Да! Вярвам, че има! Отговорността е обща. Тя не е само моя, твоя или на съседа, тя е на всички. Аудиторията трябва да е безкомпромисна към фалшивите новини. Как да се противостои - с ясни позиции, сила да отстоява журналистическия стандарт всеки ден и почтеност в професията.

COVID-19 ни постави в невъобразима преди това ситуация, в която медиите се оказаха в позицията на важен източник на информация. Промени ли се средата през последната година?

Светът се промени. Драстично. Ако някой ми беше казал, че това ще се случи, никога, никога нямаше да повярвам. Преживяхме една година, която ни научи на много. Осъзнахме колко сме малки, безпомощни и уязвими. Почувствахме страха. Търсихме силата.

Променихме и медиите. Станахме по-информативни, по-полезни, даващи много повече информация. Припомнихме си, че основната роля на журналистиката е отговорността към аудиторията. Научихме се да реагираме на секундата, да променяме програмната схема, да мислим за уязвимите групи. Примерите са много.

Ако трябваше да си дадеш съвет на студента по журналистика в първи курс Методи Владимиров - какво би му казал днес? Как се кове добрият журналист?
Журналистиката не се кове... тя се живее. Не се чуди - това е ТВОЯТА професия!

Цялото интервю с Методи Владимиров може да прочетете тук.

NOVA е медиен партньор на конкурса, а повече информация за него може да бъде открита на: webreport.bg