Къде на всеки десет човека се пада по един храм – тази неделя след централната емисия новини

В празничния епизод на „Темата на NOVA“ на 2 май зрителите ще се докоснат до непознатата история на четири родопски села, които макар и в една часова зона, посрещат Великден по различно време. Първи с “Христос Воскресе!” се поздравяват в село Орехово, след това в Малево, Хвойна и Павелско. Причината е проста – свещеникът е един. В някои съседни села с “Христос Воскресе!” ще се поздравят официално и няколко дни по-късно. Макар и без духовник, хората в тези села имат силна вяра и най-много параклиси в Родопите на глава от населението. Близо 100 храма и четири села се намират в отсечка от 12 километра. 

Авторът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев тръгват по следите на историята защо в тези четири села има толкова много църкви и параклиси. Едни са построени на мястото на стари черкви, забравени манастири, други са издигнати в памет на загубената любов, полученото изцеление или с молба за прошка към Бог. Но днес един въпрос тегне над параклисите – ще станат ли повече от хората? 

Водач в търсенето на историите зад храмовете е местният свещеник – отец Апостол Аролски, който е натоварен със задачата да бъде духовен водач на десет села и един град в Родопите – Чепеларе. Заради недостига на свещеници се налага местните също да влизат в ролята на духовници. Така бивша бояджийка в трудови войски, а понастоящем пенсионер – Пепа Калинова бие камбаната на храма в село Орехово, пази го чист и се грижи за съградения от покойния ѝ съпруг параклис.

Какви легенди и тайни се крият още около храмовете в родопските селца, не пропускайте да разберете в „Небесните стражи на Родопите“ в „Темата на NOVA“ на Великден – 2 май, веднага след централната емисия новини.