Журналистът на NOVA разказа в „Здравей, България” за срещата си с атентатора и как е стигнала до него

Кой поръча атентата срещу Папа Йоан Павел II? Мехмет Али Агджа реши да проговори пред Даниела Тренчева, след като през последните 40 г. е отказал хиляди покани за интервюта на медии от цял свят. Ексклузивно в ефира на NOVA той ще признае, че е обучаван в лагер за терористи, че е бил в България преди покушението срещу папата и е работил с контрабандисти у нас.

Мехмет Али Агджа ексклузивно пред NOVA: Отрича ли за българска следа в атентата срещу Папа Йоан Павел II?

Безпрецедентната среща с Али Агджа е в основата на документална поредица от три епизода, която NOVA ще излъчи на 15, 22 и 29 май от 18:00 часа в предаването „Ничия земя“. Повече за журналистическото разследване разкрива авторът Даниела Тренчева в деня, който се отбелязват четири деситилетия от един от най-дръзките атентати в световната история.

Даниела Тренчева: Едно от най-важните неща, които каза Агджа, е, че няма българска следа. На въпроса обаче защо подхвърля имена, той заяви: „Те бяха бойни”. Това означава, че някой му ги е казал, за да ги посочи. Някой му е дал описанията на Сергей Антонов, на останалите българи, и той ги посочва в албумите по време на процеса.

Виктор Николаев:  Докъде стигна той в признанието какво се е случило толкова години по-късно?

Даниела Тренчева: Той стигна до края. Призна какво точно се е случило – къде му е поръчан атентатът, кой точно го е направил. Тук правим уговорката, че Агджа нееднократно в рамките на процеса посочва имена на хора, има различни версии за това кой стои зад атентата и защо му е поръчано да го направи. Тези версии бяха опровергавани от различни служби, от адвоката на Сергей Антонов - Джузепе Консоло, затова не спряхме само с това интервю. Потърсихме хората, които по онова време са били в Рим и са се грижили за Сергей Антонов и за събирането на доказателства, които да опровергават тезите на Агджа. И тук е много интересно, защото се оказва, че за всяко едно твърдение нашите са търсили документи. Аз наистина съм поразена и не очаквах усилията по това време от страна на дипломати, разузнавачи, контраразузнавачи, на психиатъра на Сергей Антонов да са толкова огромни. Защото Агджа казва: „Имаше български тир, с който трябваше след атентата аз и останалите мои съучастници българи да бъдем изведени извън Италия“. В този момент от посолството и дипломатите започват да доказват, че български тир няма как да излезе от Италия, без да бъде запечатан от техните власти, от митницата. Всеки един детайл, който измисля Агджа в рамките на този процес, за да уличи нашите, за да разкаже как е извършил атентата, в крайна сметка бива опроверган доста трудно в процеса. Включително и това, че той познава съпругата на Сергей Антонов – Росица, и заедно с нея са уговаряли как да стане атентата. Една абсурдна теория!

Лора Инджова: Стана ли ясно кой пуска тази българска следа? Откъде идва?

Даниела Тренчева: Няколко са версиите. Колеги журналисти, включително и Кеворк Кеворкян, и Алексения Димитрова във времето разговарят с представители на ЦРУ, които казват, че е имало един мистичен доклад, не кой знае колко сериозен, в който имало български източник. Той казва, че българите участват в атентата. В крайна сметка за първи път се появява при Клеър Стърлинг – журналистката, която пише книга и твърди, че правили разследване и е разговаряла с хора от КГБ, ЦРУ, от службите и те вярват в българската следа. Всъщност това е книгата, предшествана от публикации, от която тръгва българската следа. По-късно обаче самите представители на ЦРУ я опровергават, т.е. цитираните от нея източници казват, че не са посочвали българи, не сме казвали, че съществува такава българска следа. Но това, което пише тя, и започването на „търкалянето” на българската следа води до много тежки последици. Нашите разузнавачи там казват, че в Италия по същото време българи не са можели да си зареждат гориво – това са били едни хора, които в този момент се превръщат в абсолютни врагове. Да не говорим за много тежките икономически последици не само за „Балкан”, а като цяло за България.

Лора Инджова: Как стигна до Али Агджа? 40 години той е пазил мълчание, не се е съгласявал на нито една покана за телевизионно интервю – говорил е само пред една италианска медия, след като е излязъл от затвора. Какво е твоето впечатление – кой е този човек като човек?

Даниела Тренчева: До Али Агджа се стига трудно. Търся го от години и в интерес на истината след 2010 г. не беше ясно какво се е случило с него, защото той преди 20 г. е преместен от италиански в турски затвор, за да доизлежи присъдата си за убийството на журналиста Ипекчи. Малко след това не беше публично оповестено, че той е освободен. Аз не знаех дали се намира под домашен арест, дали службите го наблюдават, дали все още продължава да му е забранено да пътува в различни страни – след атентата срещу Папата той има такава забрана. В крайна сметка аз започнах да го търся, научавайки от публикации на турски колеги, че е на свобода, живее спокойно, грижи се за кучета и котки в предградията на Истанбул. Намерих го с много упоритост и с добри продуценти както в телевизията, така и в „Телеман”, защото някой трябва да ти повярва! За нас българите е важно да чуем от него това, което чухме: "Няма българска следа! Измислих имената, защото те ми бяха казани, а не защото съм организирал с българите конкретния атентат". Аз лично не изключвах той да постави условия от свои юридически, морални или емоционални съображения – да не говори или да не му задаваме някакви въпроси. Очаквах това да се случи. То, за щастие, не се случи. Той отговори на всички въпроси!

Първият от епизодите от срещата на Даниела Тренчева с Мехмет Али Агджа в „Ничия земя” предстои в събота, 15 май, от 18:00 ч. в ефира на NOVA.