За приключението на борда на парахода „Радецки“ – тази неделя след централната емисия новини

Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Николай Дойнов и операторът Росен Илиев се отправят на пътешествие в миналото към събитията на борда на пътническия параход „Радецки“, определяни като най-романтичното приключение в края на българското Възраждане, но и за последните дни на Ботевата чета. 

Историята започва в края на 60-те години на 19-ти век, когато българската емиграция изгражда своя организация в Букурещ, която има за цел да подготви вдигането на българите на въстание – Българския революционен централен комитет. В неговата работа активно се включва и Христо Ботев. С напредването на века, особено след смъртта на Левски, революционерът започва открито да настоява за решителна борба и през май 1876 г. става войвода на четата, която трябва да премине румънската граница, за да се притече на помощ на въстаниците в родината.  

Ботев и четниците му се качват на австрийския параход „Радецки“ и първоначално са облечени като градинари и работници, а боеприпасите им са скрити в сандъци. На капитана Дагоберт Енглендер е връчен ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй, превръщайки поредния му курс по отлично познат маршрут в истинско приключение, оставило незаличима следа в българската история.  

Какво се случва на „Радецки“ и какъв отзвук предизвика дръзкото дело на българските бунтовници след похищението на парахода в Европа и целия свят, въпреки трагичния край на Ботевата чета и Априлското въстание? 

Гледайте „Радецки” в „Темата на NOVA“ на 30 май, веднага след централната емисия новини.