За стигмата ХИВ – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

През юни тази година се отбелязват 40 години, откакто светът за първи път чува за ХИВ. Четири десетилетия, през които медицината не успява да създаде ваксина, но печели най-важната битка, създавайки терапия, която „приспива“ вируса в човешкия организъм и запазва живота на носителите му. Въпреки това заразените масово крият тайната за заболяването, понякога дори от собственото си семейство. Авторът Даниела Пехливанова и операторът Виктор Петров разказват повече за стигмата на вируса, която продължава и до днес.

Когато светът разбира за новата болест, причинена от безмилостен вирус, който атакува имунната система, диагнозата е равносилна на смъртна присъда. Случаи започват да се появяват в различни прослойки на обществото, а научният свят е на кръстопът. Започва денонощна работа в десетки лаборатории по света в търсене на лечение. България също не е пощадена от вируса.

40 години по-късно терапия има, но стигмата и осъждането остават. Малцина заразени се осмеляват да разкрият тайната си и да говорят открито за проблемите, за да не бъдат отритнати и неразбрани от обществото. При други страхът от разкриване продължава да е един от основните мотиви да не се изследват, което се превръща в най-големия проблем за превенцията и лечението на вируса в наши дни.

Кои са малцината, които признават пред света за болестта си и коя е българката, която донася първата жива проба на ХИВ у нас, след което става обект на преследване?

Гледайте „Тайният пациент“ в „Темата на NOVA“ на 20 юни, веднага след централната емисия новини.