За нуждата на България от акустична концертна зала – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Акустиката е сред първите човешки открития. Тя носи вибрациите на музиката и може да лекува човешката душа и ум. В началото хората строили амфитеатри, в които я улавяли, а с развитието на европейската цивилизация пространствата за музика станали закрити. Залите били изграждани най-често по време на големи исторически събития, възходи и дори падения.

Преди Втората световна война София също се сдобива с такава – "България". Днес единствената ни акустична зала има тежка съдба и често се оказва тясна за публиката и оркестъра. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев тръгват по следите на мечтата за създаване на нов символ, който има за цел да повдигне духа на обществото ни в трудни времена.

Музикантите от Софийската филхармония отдавна са доказали, че са от световна класа. Това, което ги различава, са материалните условия, в които съществуват. Затова и на дневен ред е мащабен проект за нов храм на музиката. Преди 5 години, в продължение на множество предходни инициативи, започва подготвителна работа за създаването на нова концертна зала в София. Следват работни срещи, консултации, дори и творческа работилница, която разработва първите концепции за новия храм на музиката.

Има ли надежда България да се сдобие с допълнително пространство със съвършена акустика, което да съхрани успешно магията и чувствеността на музиката? И как се създава вдъхновение и изкуство на инат?

Гледайте „Храм на музиката“ в „Темата на NOVA“ на 19 септември, веднага след централната емисия новини.