Коя е виконтеса Емили Странгфорд и как е помогнала на България – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Тя е английска виконтеса, общественичка, пътешественичка, филантроп и радетелка за България по времето на Априлското въстание и след Освобождението. Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Ани Салич и операторите Росен Илиев, Георги Георгиев и Андрей Стоилов ще запознаят зрителите с лейди Емили Странгфорд и делото й по нашите земи в едни от най-жестоките времена в българската история.

Интересът на английската благодетелка към България се поражда от съпруга й – лорд Пърси Уилям Странгфорд – секретар на английското посолство в Цариград и убеден българофил. Двамата всячески опитвали да помогнат в борбата на българите за постигане на църковна независимост от Османската империя. Лордът не доживява Освобождението, но завещава любовта си към българския народ на съпругата си.

След смъртта му Лейди Странгфорд започва да събира дарения от британците и сама се заема с възстановяването на мелници и домове, осигурява дрехи, създава и фондация за вдовиците и сираците след Априлското въстание. А най-важната част от нейната благородна кауза е свързана с медицинска дейност и построяването на болници. Как всички усилия на Емили Странгфорд допринасят за положителната промяна в българското общество в тежките времена на война и болести?  

Гледайте „Българската лейди“ в „Темата на NOVA“ на 31-и октомври, веднага след централната емисия новини.