Какви рискове крие фалшивата информация – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Появата на интернет отваря нова страница в човешката история – реалността се променя и достъпът до милиони източници на информация става свободен. Но това революционно откритие крие и своите рискове. Прекалената информация се превръща в проблем и шансовете да осведоми грешно хората се увеличават многократно в последните години.  

Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Лилия Мустакова и операторите Кирил Тасев и Димитър Василев тръгват по следите на дезинформацията и причините, поради които тя може да се превърне в опасно оръжие. Те ще дадат различни примери от миналото и настоящето, в които незнанието или умишленото използване на социалните мрежи като метод за манипулация водят до конфликти, паника, смърт или недоверие към науката.

Фалшивата информация често е странна, сензационна и привличаща вниманието. Разпространява се в пъти по-бързо и се крие навсякъде – в екраните на компютрите, телевизорите и телефоните. Кой е правилният подход за справяне с дезинформацията и безопасно ли е да се доверяваме сляпо на всичко, което виждаме в интернет?

Гледайте „Дезинформацията“ в „Темата на NOVA“ на 7-и ноември, веднага след централната емисия новини.