За мисията и каузите на организацията UNICEF, която тази година отбелязва 75 годишен юбилей

Децата и тяхното право на живот и развитие в нормална среда са само една малка част от темите, по които работят хората в UNICEF. За своите 75 години, организацията е помогнала на хиляди деца и семейства в риск, с една единствена цел – по-добър свят.

„На 11 декември UNICEF чества 75 години от създаването си и продължава усилено да работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им и да защити правата им“, разказва за „Събуди се“ Драгомир Танев.

„UNICEF се създава през 1946 година след Втората световна война, след която голяма част от децата имат нужда от помощ. Разбира се през всичките тези 75 години от създаването на UNICEF наблюдаваме промени на проблемите, с които се сблъскват децата и се опитваме да им помогнем. Като пример мога да дам, че след Втората световна война най-големият проблем е детската смъртност, но сега през 2021 г. се наблюдават проблеми, които са свързани повече с отключване на различни видове психически заболявания при децата“, споделя Кристина де Бройн, представител на UNICEF България.

Изследване на UNICEF през 2020 година показва, че в ситуацията на извънредно положение заради COVID 19, тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече изживяна самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът. Затова и тази година фокусът на организацията е върху психичното здраве на децата.

Кампания на UNICEF в подкрепа на психичното здраве на децата

„Мисля, че дори само това, че говорим за проблема в момента, е голяма стъпка в тази насока, защото особено в България се наблюдава тази стигма, която тегне над психичните проблеми. Заради нея голяма част от децата не търсят помощ, а и понякога не могат да стигнат до нея. Заради това ние, заедно с нашите партньори, се опитваме да разчупим стигмата на тези проблеми. Не само заради децата и младите хора, но и защото това е голям проблем за световната икономика“, допълва представителката на организацията.

„За мен не е просто работа, а е призвание. Родена съм в Нидерландия, в едно малко градче и си спомням как като малка обикалях от врата на врата да продавам картички на UNICEF. Но нещо във възпитанието на родителите ми ме е насочило да имам това уважение към проблемите на хората“, разкрива Кристине за личната си мотивация да се включи в редиците на UNICEF.

През годините много известни личности по света застават зад кампаниите на UNICEF и стават техни посланици. В България една от тези личности е актрисата Елена Петрова.

„Вече станаха две години откакто получих покана и съм много щастлива от това да съм част от екипа на UNICEF. За мен е част и отговорност, за да работя още повече. Много от нещата които правим не достигат до широката публика и не се виждат, но за нас е важен пътя и крайният резултат. Когато видим промяната или дете, което е получило грижа, семейство, което е получило подкрепа и е започнала нов път в новия си живот, с подкрепата на UNICEF и всички съпътстващи организации и хора и доброволци, значи е имало смисъл“, споделя мотивите си да се включи в екипа на организацията талантливата българска актриса.

„Удивлявам се от децата от аутистичния спектър колко бързо ме възприемат. Това ми топли сърцето и ми дава увереност, че съм добър човек. Те са най-прозрачни, най-чисти, най-истински и когато те прегърнат и възприемат по техния начин, това означава, че те усещат така. При тях няма как да се излъжеш. Винаги се вълнувам когато говоря за деца. А що се отнася до децата в риск и такива, които живеят в лоши условия на живот, понякога е достатъчна и една дума и прегръдка. Истината и добротата се виждат със сърцето“, това е урокът, научен от Елена чрез децата на Unicef.