Какви са причините за тревожните демографски статистики – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Данните след последното преброяване на българските граждани показват притеснителни резултати – за първи път от близо век населението на България е под 7 милиона души. Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Анна Ангелова и операторът Андрей Стоилов се отправят на пътешествие в любопитните житейски истории на различни хора, за да изследват причините, които се крият зад скоростно намаляващото ни население.

Общата демографска картина, която се наблюдава в световен мащаб, не се различава от ситуацията у нас. България изчезва с обема на един средно голям град всяка година, а според учени до 2050 г. страната ни ще намалее до почти четири милиона души. Специалистите по демография смятат също, че тези дългогодишни устойчиви тенденции ще се задълбочат с годините. Освен ако не настъпи коренна промяна в условията на живот у нас, както и в настройката на хората, които живеят тук.

Възможно ли е народът ни съвсем скоро да се превърне в застрашен вид и къде се крие надеждата демографската тенденция в България отново да се превърне в положителна?

Гледайте „Българи на изчезване" в „Темата на NOVA“ на 23-и януари, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.