„Смятам, че предаването „Кошмари в кухнята“ е феномен в българския ефир“, споделя топ готвачът

Един от най-обичаните кулинари гостува в студиото на "На фокус с Лора Крумова", за да сподели за отношението си към най-добрите шеф готвачи, за наболелите финансови проблеми, с които се сблъсква бизнеса, и за изненадите в новите епизоди на кулинарните предавания, които води - "Кошмари в кухнята" и "Черешката на тортата".

За най-великия готвач

„За мен най-великият готвач е този, от когото аз съм се учил – Анди Цауг. Изключителен професионалист и е от топ 50 готвачи на Швейцария с една звезда „Мишлен“, с много сериозен бекграунд. Велик го прави фокусът му в това, което умее да прави. Това, в което е най-добър. Прави изключително добра френска кухня. Учил се е при Пол Бокюз“, разкрива шеф Манчев.

Кулинарни експерименти с Ники Илиев в „Черешката на тортата“

За най-големия експеримент, който е правил в кухнята

„Правил съм много експерименти в кухнята, но си спомням как беше много модерно месото от кенгуро – исках да го пробвам и да видя дали става или не става. Не е моето, не е и познато за българите. Но имаше един внос и пробвах да сготвя „задушено кенгуро“. Но когато хората пътуват, пробват различни неща. В Ню Орлиънс например съм пробвал хотдог от алигатор. Месото приличаше на пилешко. Пробвал съм и панирани мравки в Южна Корея. Тези неща, които съм опитвал, са храна на различни нации. Като кулинар трябва да пробваш и да разбереш защо те ги ядат и защо харесват този вкус“, разказва топ готвачът.

Вечеря за шампиони със Симона Пейчева в „Черешката на тортата“

„Моята майка готвеше много субпродукти. В моите книги присъстват тези рецепти – като пълнен далак, който е изключително вкусен. Всичко е въпрос на вкус и въпрос на разбиране за храната. Преди 30 години в България беше модерна карантията. В Пловдив имаше един невероятен ресторант, който беше единствено и само за това“, допълва той.

За егото на най-добрите шеф готвачи

„Егото идва от това дали си достатъчно осъзнат или не. Когато си достатъчно неосъзнат, означава, че егото ти е доста по-голямо, отколкото трябва. Когато можеш да приемеш отговор: „Не!“ или отговор „На загуба“, означава, че приемаш, че първо си виновен ти. Тогава егото е много по-малко. Но когато смяташ, че абсолютно винаги си прав, тогава егото започва да работи и да казва: „Това е невъзможно!“. Моето его е съсредоточено в това, че обичам да работя и да се развивам. Когато нещо не ми се получи и се почувствам виновен за това, тогава се ядосвам страшно много на себе си. Стрес при нас има – от една страна, защото управляваш различни процеси, работиш с много персонал, от когото си зависим, а от друга – ние продаваме сега и на момента и трябва да сме най-добри в момента“, коментира шеф Манчев.

Титаничен сблъсък между две епохи: шеф Манчев срещу „шеф Манчевa“ в „Кошмари в Кухнята“

„Познавам Андре Токев от 25 години. Той ми е много добър семеен приятел. Човек, с когото сме основали асоциацията на готвачите. Благодарение на него се промени кулинарията в България. Със сигурност е поел вината си и е човек, който поема отговорност. Призна си това, което е направил и навярно си посипва сол върху главата, но според мен това е чист burnout. Той е изключително амбициозен човек. Страшно много ни повлия тази пандемия. Две години стоим на едно място и не се развиваме. Трупаме разходи. Това носи след себе си само негативи“, допълва той.

За участието на моделa Никол Стоянова-Ника в „Черешката на тортата“

„Това е проблемът на хората, които искат да се представят по най-добрия начин, но не се подготвят. Искат да изгреят, но не знаят как да го направят. Какво беше това 7-степенно меню? Но това е тя и толкова може. Важното е да сме естествени и такива каквито сме. Това е пътят”, категоричен е той.

За новите „Кошмари в кухнята“

„Смятам, че предаването е феномен в българския ефир. Аз съм изключително взискателен към това, което правя. Обичам да правя нещата по най-добрия начин. И винаги съм се стремял към това. Понякога се получава, а понякога – не. Но винаги съм се стремял да съм на 100%“, споделя шеф Манчев.

Повече информация за „Черешката на тортата“ може да откриете във Facebook  страницата на предаването. Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY, след излъчването им в ефир.