Ексклузивната среща на журналиста Марина Цекова с първия демократично избран президент на Полша след 1989-а можете да видите утре в „Здравей, България“

Как един от най-известните носители на Нобелова награда за мир приема войната в Украйна? Утре сутрин в „Здравей, България“ пред камерата на NOVA застава емблематичният разрушител на комунистическия строй Лех Валенса. Съосновател на профсъюз „Солидарност“, той успява да разкъса оковите на Полша със Съветския съюз. Заради яростната си съпротива, получава Нобеловата награда за мир през 1983 г. А седем години по-късно е избран за президент на Полша с ясното убеждение „Не го искам, но нямам избор.“

В ексклузивния разговор с журналиста Марина Цекова за сутрешния блок на NOVA, Лех Валенса коментира какви са рисковете за разрастване на конфликта и каква трябва да бъде позицията на света.

„Проблемът е в това, че трябва да се уговорим с Путин как ще водим борбата. Ако се води както той предлага, ако ще използва танкове, ракети и ще води война – тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв шанс, защото имаме много по-голяма сила. Питам се само защо трябва да се умира? Затова предлагаме да преминем към мъдростта, която трябва да съществува в 21-ви век, а не да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите както в Средновековието. Това са двата стила на съприкосновение на старата епоха с новата“, коментира Лех Валенса в разговора с Марина Цекова.

Приема ли нобеловият лауреат сравненията за прилики между него и Володимир Зеленски и все още ли стои зад думите си, че Владимир Путин е „мъдър мъж“? И защо Валенса сравнява Русия с кола, натоварена със стари мебели?

Гледайте ексклузивното интервю на журналиста Марина Цекова с Лех Валенса утре сутрин в „Здравей, България“ по NOVA.