Актрисата разказва за любимите си роли и за страстта, с която създава нещата

Актрисата Деляна Хаджиянкова, която зрителите на NOVA познават от криминалната българска поредица „Братя“ разказва в „На кафе“ за ролята си в постановката „Криворазбраната цивилизация“, която се изпълнява в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ и коментира енергията и стратта, с които вървиш нещата в ежедневието. Тя е ментор в театралния фестивал посветен на учителя й, режисьор и актьор Димитър Еленов.

„Смятам, че е огромна привилегия да срещнеш ментора или учителя си и то точно на време. Аз срещнах своя в много ранната си възраст.. Еленов пое отговорност към цялата ни група не просто да ни възпита в театър и изкуство, и да повиши познанията ни, а да поеме отговорността да ни възпитава като добри хора и добри зрители. Той казваше, че ако детето мине през изкуство, то се отдалечава от рискови избори. Изкуството е важно, защото прави човека добър. Казваше, че няма гаранция, че ще станем добри актьори, но е важно да станем добри зрители и добри хора“, споделя колко е важно да се продължи мисията му Деляна.

„Имам една сравнително нова роля в Сатиричния театър, където играя баба Стойна в „Криворазбраната цивилизация“. Неузнаваема съм и дори брат ми не ме е познал. Забавлявам се и обичам екипа, с който работя. Представлението е на Ники Урумов“, отправя покана за театър актрисата.

„Нямам проблем да играя роли на по-възрастни персонажи. Аз съм актриса и преди 10 години се съгласих да изиграя 90 годишна дама. Забавлявам се, защото възрастта е въпрос на мислене. Имам вече много роли на майки, които съм изиграла – в „Дяволското гърло“ и по-скоро време в „Братя“. Щастлива съм, че мога да вляза в такива сложни образи, защото този тип жени над 40 години са по-интересни. Те имат натрупвания и провокациите са много големи“, разкрива Деляна.

Какво я поддържа в кондиция?

„Живея на ново място и чакам онзи момент, в който ще ми дойде вдъхновението, за да нанеса своята енергия в него. То ще стане отново през вид творчески дейности. Дори да хвърлиш един шал на определено място, трябва да имаш видението да го направиш, за да превърнеш пространството в твое. Новото място идва с нова енергия. Новодомка съм очаквам, че нещата ще ми тръгнат бързо, но след консултация с приятелка разбрах, че тъй като половината ми багаж е на старото ми място, трябва да събера двете аури в една, за да ми потръгнат нещата.“