Журналистът на NOVA Анна-Мария Конова ще замести водещата на „Събуди се“ по време на нейното майчинство

Марина Цекова днес води последния ефир на „Събуди се“, а от утре излиза по майчинство, в очакване на второто си дете. В „На фокус с Лора Крумова“ тя направи равносметка за последната трудна и емоционална година. Споделя, че със съпруга си Златимир Йочев рядко са заедно, тъй като и двамата са водещи на сутрешни телевизионни предавания.

„За последната година веднъж сме успели да отидем някъде заедно тримата с дъщеря ни Тамара за по-дълго време и тогава когато се събудихме преди 6-7 месеца заедно осъзнах, че от половин година това не се е случвало. Не знам дали хората могат да си представят какво е да не можеш да се събудиш до любимия си човек всяка сутрин. Но това си беше едновременно смешна и тъжна реализация. Аз ставам сутрин в 5.20 ч., а той става всяка сутрин в 4.20 ч. и това беше графика ни през последните месеци“ – призна Марина Цекова.

През последната година водещата имаше няколко сериозни журналистически попадения и успя да направи ексклузивни интервюта с Лех Валенса, Гари Каспаров и Владимир Кличко. „Най-трудно достигнах до Гари Каспаров, когото половин година гоних за интервю по всякакви канали. През 2015 г. той пише книга, в която предсказва това, което се случи и една вечер в 20.30 ч. след започването на войната отново му писах. Половин час по-късно получих отговор от Гари Каспаров за интервю след 30 минути. Казах си - Сега или никога! И се получи. Беше много смислено интервю в началото на войната и тогава такива гласове бяха още по-ценни и думите му оставиха още по-голям отпечатък“, разказва Марина.

Водещата разкрива, че знае четири езика – руски, английски, немски и български. Баща й е наполовина българин, наполовина чех. Майка й е наполовина украинка, наполовина унгарка. Дълго време в семейството й са говорили на руски, заради баба й, която започва да живее в България, но не говори добре български. Марина признава, че първите й езици, на които проговаря са български и руски.

История за баба й снайперист

„По време на Втората световна война баба ми е била на около 20 години. Живяла е в югозападна Украйна и се налага да бяга с цялото си семейство в Сибир. Започва да работи във фабрика за боеприпаси. Става едно от момичетата, които обучават за снайперистки. Тъжна, но и хубава история, защото близо 200 момичета, които са отишли да се сражават на бойното поле, ги парашутират на грешно място и нито една от тях не оцелява. Баба ми остава, тъй като е много добра и е останала, за да учи следващите. Това е шансът да ни има нас, майка ми и вуйчо ми. Това, на което ме научи е, че независимо какво лошо ти се е случило, това не е оправдание да не правиш добро. През целия си живот тя беше посветена да бъде добра за другите, сякаш никога не й се е случвало нищо лошо“, споделя личните си спомени водещата.

Марина Цекова е получила бакалавърски степен в Германия по „Публицистика и комуникационни науки“ и „Филмови науки“. След това завършва магистратура „Медийна и политическа комуникация“. Разказва, че по време на следването си е работила различни неща – раздавала е флаери, лепяла е етикети, работила е в завод за резервни части за мотори. Една от работите й е била за компания, занимаваща се с мечките, символи на Берлин, като дейността й е била да пише ръкописни покани за гала вечер. Една от поканите, която водещата написала тогава е била адресирана до Ангела Меркел и години по-късно, вече като журналист, Марина успява дори да й зададе няколко въпроса. Въпреки че това е извън установения протокол да не отговаря на репортерски въпроси извън официалните пресконференции Ангела Меркел се спира и й отговаря.

До Германия и назад

„Върнах се от Германия с ентусиазъм. Когато завърших си казах, че ние хората, които сме имали възможност да учим в чужбина и да видим западния опит, трябва да се върнем и да се опитаме това, което сме научили и разбрали, да го предадем по някакъв начин тук. В началото бе трудно и разбрах, че не си толкова искан, колкото на теб ти се е искало. В Германия оценяваха образованието и квалификациите, докато тук ме питаха дали имам опит в България. Започнах трудно, но сега разбирам защо им е трябвало български опит, особено в тази сфера. Трябва човек да познава контекста. Лиших се с някои от илюзиите си. Една от илюзиите, които разруших когато се потопих дълбоко в публицистиката бе, че свободата на медиите, както много хора я афишират и ползват като лозунг, до голяма степен е изпразнена от съдържание. Имам предвид, че хората очакват като журналист да си критичен, да задаваш остри въпроси, но ако може само към тези, които не харесваш“, признава Марина Цекова.

Докато Марина Цекова е в отпуск по майчинство, журналистът на NOVA Анна-Мария Конова ще я замести като водещ на „Събуди се“. „Анна-Мария е прекрасен репортер от Новините на NOVA. Тя е опитна, плува в нашите води. Знам и съм уверена, че ще се справи добре на тази позиция. Искам да изкажа благодарност към всички останали хора от предаването, които не се виждат на екран, но са там. „Събуди се“ ще продължи да бъде такова каквото е било. Ще продължи да предоставя най-интересното и най-смисленото съдържание, защото екипът на предаването е чудесен. Използвам поводът да им благодаря“ – коментира Марина Цекова.