Много български популярни личности подкрепиха инициативата

„Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и трябва да продължава и нашата подкрепа. За мен е важно публичните хора да изразяват своята позиция, да използват своята трибуна, за да видят всички и да чуят за тази подкрепа, която оказваме в битката за свобода и справедливост на иранския народ. Затова и аз днес ще използвам нашата трибуна, за да изкажа съпричастността си към протеста на иранските жени“. Това каза водещата на „На кафе“ в ефира на предаването и отряза кичур от косата си.

Историята започна на 13 септември 2022 г. когато 22-годишната иранка Махса Амини бе арестувана в Техеран. Тя била там с брат си, за да разгледат забележителностите. Задържана бе от нравствената полиция заради неправилно носене на задължителния за страната хиджаб. Подавал се кичур от косата на Махса, обясниха властите. Три дни по-късно момичето е обявено за мъртво, но след изтекли снимки на трупа ѝ, се разбира, че е била малтретирана.

След този пореден за страната случай, в Иран започнаха масови граждански протести, на които официалната власт отговори с хиляди арести, документирани груби нарушения на човешките права на протестиращите и убити млади хора. Солидарност към протестиращите срещу официалното правителство в Иран показаха стотици хиляди хора от целия свят, като публично отрязваха кичури от косите си и палеха забрадките си. Към тях се присъединиха и български творци и популярни личности, които засвидетелстваха своята подкрепа за свободата и справедливостта за иранските жени. Всички те се включиха в инициативата и направиха този символичен жест – отрязаха кичури от косата си.

Целта е да се достигне до колкото е възможно повече хора, да се ангажира целият свят и всички да подкрепят борбата на иранския народ. Инициативата в България е организирана от център за правна помощ „Глас в България“ и всички хора, които не разполагат с публична трибуна, също могат да изразят позицията си като се включат в мирния граждански протест „България е с теб, Иран“, който ще се проведе на 12 ноември от 17 ч. пред пилоните на НДК.

Как се стига до трагичната ситуация в Иран, кога и как започва ислямизацията в страната и как действа нравствената полиция, създадена от режима, гледайте във видеото.