„Зрителите ни заслужават атрактивна програма и ще я получат“, категоричен е спортният директор на Нова Броудкастинг Груп

В кои канали на Нова Броудкастинг Груп ще се излъчва Световното първенство в Катар?

Двубоите от първенството ще бъдат разпределени в ефира на NOVA и DIEMA, а освен това всеки един от тях ще бъде излъчван и по DIEMA SPORT 3. Те ще бъдат достъпни и за потребителите на PLAY DIEMA XTRA, а също – на сайта на Gong.bg, където на специална онлайн платформа всеки мач от първенството ще бъде излъчен на живо.

С какво е по-различно това Световно първенство?

Световното първенство по футбол 2022 ще бъде уникално в много отношения. Състезанието ще бъде своеобразно сбогуване с настоящия му формат. За последен път броят на участниците в турнира ще бъде 32 и за първи път ще се проведе в Арабския свят. Спецификите на климата в Близкия изток обусловиха провеждането на надпреварата да се състои не през лятото, а в последните месеци на годината. И безспорно – уникалното решение за построяването специално за първенството на цял пазар – Лусаил, който ще бъде дом на почти половин милион жители, и стадиона там, на който ще се реши съдбата на трофея.

Колко мача ще бъдат излъчени в канали те на Нова Броудкастинг Груп?

Всички 64 мача от ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022 ще бъдат разпределени поравно между Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия, като всеки от партньорите ще предложи на зрителите си по 34 футболни срещи. По традиция, едновременно ще излъчваме откриването на 20 ноември с мача, в който домакините от Катар дебютират срещу отбора на Еквадор. Двубоят е от 18:00 ч. и ще бъде предаван на живо в ефира на DIEMA, DIEMA SPORT 3, БНТ 1 и БНТ 3. Зрителите ще съпреживеят емоциите от един от най-интригуващите мачове в груповата фаза на надпреварата между Испания и Германия на 27 ноември на живо в ефира на NOVA, DIEMA SPORT 3, БНТ 1 и БНТ 3. Другите две срещи, които ще бъдат излъчени съвместно от двете медии, са двубоят, който ще определи носителя на бронзовите медали в надпреварата, както и развръзката от големия финал на 18 декември.

Каква ще бъде студийната програма?

Студийната програма, която ще носи името „Като за световно“, стартира на 20 ноември в ефира и в платформите на Нова Броудкастинг Груп. Ще има много интересни рубрики, събеседници от различни професионални области и интереси, актуални новини, анализи и репортажи. Предаването ще предложи още мнения на български и чуждестранни футболисти, информация за отборите, отзиви от фенове и звезди за двубоите. феновете на футбола ще могат да гледат “Като за световно“ около двубоите от програмата на първенството, не само по телевизията, но също и онлайн в платформата PLAY DIEMA XTRA. Зрителите на Нова Броудкастинг Груп заслужават качествена и атрактивна програма и аз съм уверен, че с екипа ни ще го постигнем, използвайки целия потенциал на медийната ни група.

В какъв състав е екипът на Нова Броудкастинг Груп, който ще отразява Световното първенство?

Водещите, които ежедневно ще запознават зрителите с най-интересното от състезанието, са двойките-журналисти Павлета Рашкова – Мирослав Арабаджиев и Лилия Мустакова – Ясен Деянов. Екипът, който ще осъществява преки връзки от горещите точки на двубоите от мястото на събитието, включва репортерите и коментатори Валерия Видева-Желязкова, Георги Славчев, Георги Драгоев, Петър Иванов, Виктор Врачев и Илия Атанасов, както и операторите Александър Анчев и Ивайло Георгиев. Зад студийната и коментарна програма в „Като за Световно“ стоят още най-опитните спортни журналисти в екипа – Борислав Борисов, Гено Даскалов, Петър Виденов и Димитър Танев.

Какви са вашите прогнози за развитието на турнира?

На такъв въпрос най-лесно се отговаря с крилатата фраза на Гари Линекер, за това, че „в края обикновено печели Германия“. Но ми се струва, че много сериозна роля на първенството ще играят отборите на Аржентина, Португалия, Бразйлия. Аз обаче ще отговоря като фен - Англия е моят тим и ако в него се наблюдава дългоочакваното узряване, след сърцераздирателния загубен финал на УЕФА ЕВРО 2020 миналата година, сега е време за световна титла.

Цялото интервю с Веселин Василев можете да прочетете в специалното издание на вестник МАЧ Телеграф – Мондиал 2022