Спортният журналист разказва какво да очакват зрителите от Световното първенство по футбол в Катар 2022

„Не съм си представял, че ще стигнем до излъчване на мачовете в 4К. Надявам се, че много хора ще гледат и то в този нов канал DIEMA SPORT 3 4К, който ще бъде създаден специално за първенството. С много голямо удоволствие гледам енергията на водещите Павлета Рашкова, Лилия Мустакова, Мирослав Арабаджиев и Ясен Деянов, които правят неща които са различни от това, което сме правили преди. Имаме 6 души в Катар и от там ще имаме много включвания, за да предадем цялата обстановка. Преживяването не е само преживяване за футболните фенове, а на цялото общество. Чрез нашата работа то ще има възможност да усети и съпреживее футбола“, споделя мнението си журналистът.

Защо Катар и защо по това време на годината?

„Това е първото първенство, което се провежда по това време на годината. Температурите и влажността са различни. Достигат до 50 градуса. Дори не мога да си представя как един открит стадион ще бъде климатизиран. С доста инвестиции и иновативни решения, такива свързани в тясна връзка с природата, те са постигнали това. Това е второто първенство провеждано в Азия. Те се опитват да се докажат, да ни впечатлят и могат да го направят. Създали са над 300 км. метро мрежа между самите стадиони. Мисля, че сумата от 200 милиарда е добър аргумент първенството да е там. Всяко голямо първенство оставя своето наследство и предизвикателството пред Катар е какво наследство ще остави. Интересно е дали тези стадиони ще бъдат ползвани след това. От днес информацията е, че алкохола ще се продава по специален начин, включително и бирата. Но в същото време говорим за едни огромни фен зони, които са с площта на един от традиционните британски фестивали. Първенството изглежда без аналог, с различно преживяване за всички, включително и футболистите. Очакваме изненади“, разказва Борислав.

„Тъй като една кариера на футболист е 10-12 години и това са най-много 3 Световни първенства. Футболистите също искат да го изживеят по-различен начин. Интересен факт е, че са поограничени влиянията на съпругите на футболистите, което в миналото беше традиция. Това е свързано с традициите в страната. Футболът се опитва да се съобрази с традициите на Катар, а Катар се опитва да се съобрази с традициите на футболната игра. Тази колаборация ще е интересна като процес и ние ще се опитаме да го проследим.“

Кои са фаворитите като отбори и звезди на Мондиала?

„Това ще бъде последното Световно първенство за Роналдо и Меси, които са двете големи звезди на световния футбол през последните години. Те са в центъра на вниманието, но във всеки един отбор има по една голяма звезда. Мисля, че южно американските отбори е време да покажат успехи. До момента европейците властваме над световния футбол. Франция, Германия, дори Англия стигнаха до висините, но очаквам и доста изненади. Интересно е в тази климатични условия как ще се адаптира. Всички са притеснени, тъй като нито температурите могат да се предвидят, нито как ще реагира организма на футболистите. Затова и всички са плахи в прогнозите си. Говори се за Бразилия, където количествено звездите са най-много. При Аржентина самият отбор е много силен. Португалците са добър колектив, традиционно Германия са силни, французите са много талантливи, бляскави и чаровни. Интересно е, че когато достигнат до решителните мачове нещо не им достига, но сега и те изглежда различни. Моята голяма любов е Англия. Не съм настроен много оптимистично, но ако се случи, обещавам да се разбере“, разкрива предпочитанията си журналистът.

Първата седмица мачовете ще се излъчват преимуществено по DIEMA, DIEMA SPORT 3 и DIEMA SPORT 3 4K. Включва се и NOVA. Целта е това първенство да даде усещане за страст, любов и щастие на феновете от факта, че предстои цял месец само за футбол.