Обобщават репортерите на NOVA Валерия Видева и Георги Драгоев

„Началото на 22-рите футболни финали беше дадено официално вчера със сблъсъка между домакина Катар и Еквадор. Да, Световното е без бира, а много от феновете казват, че са тук за футбола, а не за алкохолните напитки. Така че това не ги притеснява. Мачът беше предшестван от пищна церемония, в която едно от звездните присъствия бе на носителя на „Оскар“ Морган Фрийман. Видяхме за първи път последната песен от официалнидя саундтрак на Световното първенство Dreamers в изпълнение на k-pop звездата Джунг Кук и местната катарска музикална звезда Фахад Ал-Кубаиси. Един от най-носталгичните моменти на церемонията беше представянето на талисмана на надпреварата La'eeb – арабска дума, която означава свръхквалифициран играч. Той беше представен от талисманите от предишните 15 издания на Световното първенство“, разказва Валерия Видева.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА МОНДИАЛА ВИЖТЕ ТУК

„По време на срещата между Катар и Еквадор президентът на ФИФА Джани Инфантино беше седнал между емира на Катар и престолонаследника на Саудитска Арабия. Това бе видяно като страхотно послание, защото преди пет години Катар открито се страхуваше от инвазия от Саудитска Арабия. И за да бъде това геополитическо събитие, се говори, че първото ръкостискане между президента на Турция и президента на Египет също се е случило. Посланието на Джани Инфантино е, че ФИФА и футбола обединяват. Церемонията изглеждаше олимпийска, защото за нея отговаряше човек, който е бил ангажиран за много олимпийски церемонии. Емирът на Катар от десетилетия е член на Олимпийския комитет. След като Катар вече организира Световно първенство по лека атлетика, азиатските футболни финали, а сега и Световното по футбол, това навярно е генерална репетиция за Олимпийските игри", допълва Георги Драгоев

Футболни специалисти, актьор и мис България тази вечер в „Като за Световно“

Зрителите могат да гласуват за играта на gong.bg до края на мача между Сенегал и Нидерландия. А днес въпросът е: За 21 издания на световни първенства, колко различни нации са печелили титлата?