Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Пътувайки “на стоп” из морета и океани, група български учени и мечтатели стигаха до Антарктида в продължение на десетилетия. Оцеляваха, изследваха, откриваха – начело с проф. Христо Пимпирев. Защо, обаче, мисията им тази година ще остане в историята? В „Темата на NOVA” разказват журналистът Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев, които бяха част от експедицията на ледения континент.

„Безценните” в „Темата на NOVA“

В последните 30 години българските учени носеха към Антарктида огромно оборудване и материали, качени на испански, чилийски или други чужди кораби. Така „полярните стопаджии” изградиха българската база на остров Ливингстън. Вероятно в някой от тежките ледени дни, докато са пренасяли товари на ръка, се е родила и мечтата им – български кораб да ги отведе до техния научен дом в края на света. 30 години по-късно това се случи. И екипът на NOVA беше там, още в първата лодка, която достигна брега.

Картини като от друга планета, ценни открития и нови измерения в полярната наука – гледайте в „Първото плаване: Котва в Антарктида“ в „Темата на NOVA“ на 11 март, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.