Сред тях е и помощта на Лейди Гага към спънал се фотограф на килима

95-та церемония по връчването на наградите Оскар е вече в историята. Големият победител е филмът „Всичко навсякъде наведнъж“, който спечели седем статуетки, сред които за филм и режисура, за актриса в главна роля за Мишел Йео, която стана първата азиатка удостоена с приза, както и за поддържащи роли за Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис. Отличието за най-добър актьор отиде при Брендън Фрейзър.

„Навални” спечели Оскар за най–добър документален филм. Част от екипа е и българският разследващ журналист Христо Грозев, който се качи на сцената на най-престижните американски кинонагради.

По време на събитието имаше и редица комични ситуации, които провокираха вниманието на киноманите. Представяме ви най-забавните моменти от 95-та церемония по връчване на наградите Оскар.

Кои звезди доведоха децата си на церемонията на "Оскарите"

ДЖИМИ КИМЪЛ
Водещият на церемонията Джими Кимъл влезе в ролята на пилот от филма Топ Гън и се приземи на сцената с парашут. Аплодиран от всички в залата той изнесе закачлив монолог, с който се опита да провокира Стивън Спилбърг, Джеймс Камерън и Колин Фарел.
По-късно доведе на сцената магаренцето Джени, което е една от звездите във филма „Баншите от Инишерин“. „Tя е не само актьор, а сертифицирано магаре за емоционална подкрепа. Или поне така казахме на авиокомпанията, за да я качи на самолета", заяви водещият.

МЕЧКА
На път да връчи Оскар за най-добри визуални ефекти на филма „Аватар: пътят на водата” актрисата Елизабет Банкс се спъна в роклята си, но запази самообладание и продължи напред. Тя обвини героят от последния й филм „Кокаиново мече”, което излезе с нея на сцената. Лентата е по истински случай и разказа за мечка, предозирала фатално с кокаин през 1985 г. Многозначително рошавият герой посочи публиката и се потупа по носа, на което Банкс се пошегува: „Трябва да изчакаш афтърпартито като всички останали“.

ДЖЕЙМИ ЛИЙ КЪРТИС VS. АНДЖЕЛА БАСЕТ
Един от големите победители на вечерта беше 64-годишната актриса Джейми Лий Къртис, която получи първата си статуетка "Оскар" - за поддържаща женска роля във филма "Всичко, навсякъде, наведнъж". В категорията Къртис беше номинирана заедно с Кери Кондън, Стефани Хсу, Хонг Чау и Анджела Басет.Звездата от филма "Черната пантера: Уаканда завинаги" застина на място и не изрази никакви емоции, тя нито се изправи на крака, нито аплодира своята колежка, наблюдавайки случващото се с ледено изражение. За сметка на това Джейми Лий Къртис беше една от най-щастливите звезди получaвали някога златната статуетка.

HAPPY BIRTHDAY JAMES MARTIN!
Продукцията "Ирландско сбогом" стана най-добрият късометражен филм. Целият екип реши да поздрави актьора Джеймс Мартин за рождения му ден, който се оказа точно в деня на церемонията. Публиката, част от която бяха най-големите холивудски звезди, се включи в изпълнението, а милиони зрители по целия свят станаха свидетели на трогателния момент, който Джеймс със сигурност ще запомни за цял живот!

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Говорят големите звезди на Холивуд, номинирани за "Оскар"​

ЛЕЙДИ ГАГА
Освен с елегантната черна рокля Лейди Гага, която беше номинирана за песената си Hold My Hand от филма Top Gun: Maverick, прикова внимането върху себе си и със своята съпричастност.
Докато вървеше към залата, Гага се размина с фотограф, който само няколко стъпки по-късно се спъна и падна на земята. Вместо да продължи, изпълнителката се спря и веднага се затича към него, за да му помогне. Когато се убеди, че е добре, тя продължи към залата. Постъпка , която ѝ спечели уважението и аплодисментите на присъстващите.

КИ ХИ КУАН
Ки Хи Куан, който получи отличието за най-добър актьор в поддържаща роля се сдоби с прозвишето „Кралят на селфитата” след като си направи цяла колекция със снимки със знаменитости. Така, докато даваше интервю на червения килим в един момент каза на водещата – „Може ли да приключваме, защото зад мен минават Риана и Лейди Гага и трябва да си направя селфи”, след което тръгна след тях.

Безспорно най-незабравимата среща за него е тази с Харисън Форд, с когото се срещнаха на сцената 40 години след премиерата на „Индиана Джоунс и храмът на обречените”, филмът на Стивън Спилбърг, в който актьорите си партнираха. С този трогателен момент приключи 95-та церемония по връчването на наградите Оскар, а отличените се отправиха на афтърпартито, където гравираха своите статуетки.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.