Бай Спас е овчар, но от един особен вид, от този вид, от който преди време са се раждали хайдути, за хайдутите са се пеели песни, а песните са отлитали в Космоса

Трябва задължително да чуете този глас. В идеалния вариант – той е звучен като този на Валя Балканска и на нейния „Дельо Хайдутин“. Или дълбок като гласа на Васил Михайлов и неговата „Руфинка болна легнала“.

Но това са гласове от миналото, когато планината е била млада, а хората в нея - млади и силни... и много... Сега хората са стари и болни. И малко. Затова и гласът на Родопите звучи така – попресипнал от умора, по-неуверен, но все така пълен с копнеж... И със спомени - спомени за доброто старо време.

Говори Бай Спас – лицето и гласът на Родопите, поне за нас. И само като отвори уста - потича един стар и мелодичен език, който звучи като приказка, а в приказката има и поука, и мъдрост. Бай Спас е овчар, но от един особен вид, от този вид, от който преди време са се раждали хайдути, за хайдутите са се пеели песни, а песните са отлитали в Космоса.

Гледайте „Ничия земя“ тази събота от 18.00 ч. по NOVA.