Журналистът на NOVA с разказ за Антарктида пред ученици в София и Пловдив

В часа по география в столичното 51-о СУ “Елисавета Багряна” урокът, посветен на ледения континент Антарктида, беше изнесен от журналиста на NOVA Благой Цицелков. Той разказа на шестокласниците от училището за историята на българската полярна мисия на континента, приноса към световната наука на българските учени и удивителната последователност на проф. Христо Пимпирев, който стои в основната на българския поход към ледения юг. 

Заедно с учителката по география Марина Шиновска, Благой разказа на учениците как се е формирал континентът, какви полезни изкопаеми са открили на него геолозите, както и върху какво работят учените биолози. Децата задаваха десетки въпроси за пингвините в Антарктика и работата на българския учен Олег Василев, който е един от героите в “Темата на NOVA”, посветена на 31-ата българска мисия на остров Ливингстъ. Част от нея беше и екип на NOVA - Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев. 

Учениците и директорът на учебното заведение Асен Александров отличиха Благой с грамота за най-страстен пътешественик на 51-о училище, тъй като репортерът на NOVA е завършил именно него, а до момента е посетил над 50 държави. 

Преди срещата с ученици в София, Благой изнесе открит урок пред четвъртокласниците от СУ “Патриарх Евтимий” в гр. Пловдив. Децата от класа на Светослав Стойчев бяха изпратили специална видеопокана до журналиста на NOVA още по време на мисията в Антарктика. В срещата те задаваха въпроси за живота в ледения юг, избора да се откъснеш за над 30 дни от близките си и мотивацията да бъдеш журналист.